Cercetători americani au declarat joi că au dezvoltat o nouă metodă care implică o proteină bacteriană numită 'flagellin' pentru a preveni și vindeca infecția cu rotavirus, una din cele mai comune cauze de diaree severă. Ei au prezentat rezultatele acestui studiu în publicația Science, informează agenția Xinhua.
Prin această metodă, rotavirusul este blocat prin inducerea rapidă a unui răspuns imun care ar fi în mod normal activat de o anumită bacterie.
Cercetarea a fost realizată de o echipă condusă de Andrew Gewirtz și Benyue Zhang de la Institutul de Științe Biomedicale de la Universitatea de Stat din Georgia (SUA).
Rotavirusul creează cele mai multe probleme sugarilor și copiilor de vârstă mică, aceștia putând ajunge la deshidratare severă și, în consecință, la spitalizare. El provoacă la nivel mondial aproximativ 500.000 de decese anual la copiii sub cinci ani, conform datelor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Îmbolnăvirilor din SUA, citate de Xinhua.
In noul studiu, cercetătorii au studiat pe șoareci infectați cu rotavirus efectele flagellin-ului, principala componentă a flagella — cilii care permit bacteriilor să se miște și să simtă mediul în care trăiesc.
Ei au descoperit că flagellin-ul declanșează sistemul imunitar înnăscut, care oferă un răspuns imediat la agenții patogeni, pentru a produce două proteine cunoscute sub numele de interleukina-22 și interleukina-18. Interleukina-22 împiedică virusul să pătrundă în celule, în timp ce interleukina-18 îl elimină din celule deja infectate.
Prin urmare, efectul antiviral al proteinei bacteriene a fost pe deplin confirmat prin utilizarea proteinelor interleukine.
"Am definit un mod complet nou de a combate o infecție virală prin utilizarea unui activator bacterian-derivat al sistemului imunitar", a spus Gewirtz.
Cercetătorii se așteaptă ca noua metodă să poată fi folosită eficient împotriva unei game de infecții virale cronice ale sistemului digestiv, cum ar fi norovirusul și virusul hepatitei C. Echipa de cercetători intenționează să treacă la studiile pe oameni pentru a testa această ipoteză, încheie Xinhua.
AGERPRES