Un nou mecanism de comunicare fizică între celule, care determină extinderea metastazelor la bolnavii de cancer, a fost descoperit de cercetători de la Institutul de Bioinginerie din Catalonia, care consideră că în acest fel se deschid noi posibilităţi de tratament împotriva proliferării tumorilor. Publicată în revista "Nature Cell Biology", descoperirea a fost prezentată miercuri la Barcelona, într-o conferinţă de presă, de directorul instituţiei, Josep Samitier, şi de coordonatorul studiului, Xavier Trepat. Potrivit acestora, comunicarea dintre celule este un factor esenţial pentru funcţionarea coordonată a organelor din corp, iar diminuarea sau pierderea comunicării este caracteristică anumitor boli precum cancerul sau patologiile inflamatorii cronice.

Faţă de mecanismele descrise până în prezent, bazate pe procese biochimice, cel identificat de oamenii de ştiinţă din Spania este la fel de important, dar se bazează pe procesele fizice dintre celule. "Descoperirea a fost posibilă datorită combinaţiei dintre nanotehnologie, matematică şi biologie moleculară şi reprezintă o revoluţie deoarece este pentru prima dată când se poate înţelege modul de funcţionare al metastazelor atât din punct de vedere fizic, cât şi biochimic", a explicat Xavier Trepat.

Proteinele care realizează comunicarea sunt "E-cadherina" şi "P-cadherina", prezente în cea mai agresivă formă de cancer mamar şi care, spun specialiştii, ajută celulele canceroase să avanseze şi să acapareze noi ţesuturi. Descoperirea bazată pe legile fizicii "poate avea multe alte aplicaţii în afară de cancer, ca de exemplu pentru Alzheimer sau în multe boli inflamatorii cronice", a adăugat cercetătorul, subliniind că "fizica are în aceste procese aceeaşi importanţă ca şi chimia".

AGERPRES

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro