O tehnică revoluţionară în domeniul administrării medicamentelor a fost proiectată de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston: o capsulă ce va permite administrarea medicamentelor fără utilizarea tradiţionalelor injecţii.
Injecţiile, una dintre cele mai populare metode de administrare rapidă şi eficientă a unor medicamentele, reprezintă pentru mulţi o reală tortură, care, din păcate, nu este întotdeauna posibil de ocolit. Dar, datorită unui grup de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston care a elaborat recent o capsulă dotată cu ace subţiri capabile să elibereze medicamentul în corp, poate că într-o zi, injecţiile vor putea fi evitate.
Un mic amănunt, dar nu neglijabil: dispozitivul poate fi înghiţit în condiţii de siguranţă, fără a crea daune. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Journal of Pharmaceutical Sciences.
Limitările capsulelor de astăzi
Una dintre principalele limitări legate de utilizarea capsulelor de astăzi este reprezentată de natura principiilor active conţinute în ele. Medicamentele biologice - compuşi pe baza de proteine, cum ar fi cei utilizaţi în terapia cancerului - nu pot fi administrate pe cale orală, deoarece odată ce ajung în stomac, ar fi dizolvate înainte ca acestea să fie absorbite. Rezultatul este ineficienţa totală a medicamentului. Plecând de la această perspectivă, cercetătorii americani au încercat să dezvolte un dispozitiv capabil să evite inactivarea medicamentului.
Pilula cu ace
Pentru a atinge acest obiectiv, oamenii de ştiinţă de la MIT, conduşi de către Dr. John Traverso, au proiectat o pastilă care poate stoca şi distribui medicamentul la nivelul stomacului datorită prezenţei unor ace mici: un prototip de capsulă cu dimensiunea de 2 cm lungime, diametrul de 1 cm şi ace lungi de 5 mm. La prima vedere ar putea părea riscant, dar nu este. Capsula este uşor de înghiţit fără durere, deoarece, în mucoasa stomacului, receptorii durerii sunt complet absenţi.
Rezultatele preliminare
Pentru a testa invenţia, oamenii de ştiinţă au administrat capsule unui grup de porci, urmărindu-le traseul în tubul digestiv, şi evaluându-le eficacitatea. Pentru test a fost folosită insulina, o moleculă care este administrată încă în mare măsură prin injectare subcutanată, pentru a micşora nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat. Din test a reieşit că administrarea prin capsulă a fost în măsură să controleze cu succes glicemia, iar analizele efectuate au arătat o mai mare eficacitate în eliberarea medicamentului, comparativ cu injecţia subcutanată.
Perspective de viitor
Rezultatele obţinute pot deschide acum calea dezvoltării capsulelor pentru uz uman, iar în prezent, cercetătorii de la MIT lucrează la optimizarea pastilelor. Un exemplu ar fi înlocuirea acelor curente cu altele compuse din polimeri de zahăr, capabile să se dizolve după eliberarea medicamentului. Desigur, nu vom vedea imediat pe piaţă această tehnologie, dar rezultatele sunt promiţătoare. Poate că într-o zi, vaccinurile şi terapiile anti-cancer vor putea fi convenabil administrate - şi cu o mai mare eficienţă - fără a fi nevoie să fie injectate.