Inginerii au construit un robot care arată ca un spermatozoid, pe care îl pot controla cu magneți. Designul este destul de simplu: are capul învelit în metal și un corp flexibil de șase ori mai lung decât cel al unui spermatozoid uman.

Folosind un câmp magnetic la fel de puternic ca cel al unui magnet de frigider, echipa de cercetători a reușit să facă robotul să "înoate" înainte şi au putut să îl direcţioneze către un punct fix.

"Am construit un micro-robot inspirat din biologie care arată ca un spermatozoid, dar este în totalitate fabricat în laborator" a spus Dr. Sarthak Misra, inginer în robotică la Universitatea Twente din Olanda.

Robotul este fabricat din polimer flexibil cu un strat metalic aplicat pe capul acestuia folosind o tehnică numită evaporarea fasciculului de electroni. Elementul de metal este forţat în diverse direcţii atunci când este pus într-un câmp în mişcare produs de bobinele unui electromagnet.

Chiar dacă este mai mare decât versiunea sa biologică, robotul se mişcă doar cu 0,5 lungimi de corp pe secundă, pe când un spermatozoid uman, în acelaşi timp, parcurge de câteva ori lungimea corpului său.

În ciuda vitezei mici cu care se deplasează, robotul poate fi controlat cu foarte multă precizie, ceea ce înseamnă că ar putea fi folosit în poziţionarea materialelor în nano-fabricare sau în scopuri medicale. Poate cea mai importantă întrebuinţare a acestei invenţii este fertilizarea în vitro, unde este nevoie de deosebită precizie.

Cercetătorii încearcă acum să facă robotul şi mai mic şi mai rapid. Aceştia speră că descoperirile lor vor fi aplicabile în medicină şi în industrie.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro