Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Cercetătorii japonezi au dezvoltat cel mai subţire vas sangvin creat vreodată, prin care speră să revoluţioneze chirurgia pentru a conecta arterele cerebrale sau vasele limfatice. Vasul, cu un diametru de 0,6 milimetri, a fost conceput de echipa de cercetători de la Departamentul de Inginerie Biomedică de la Centrul Naţional Cerebral şi Cardiovascular, a informat ziarul "Asahi".

Echipa, în frunte cu profesorul Yasuhide Nakayama, a folosit procedura prin care colagenul acoperă un corp străin după ce acesta pătrunde în organism. Pentru a obţine microvasul, a fost introdusă o tijă de mărimea unui fir de păr în corpul unui şoarece şi lăsat acolo timp de două luni. După ce colagenul l-a acoperit, obiectul străin a fost retras după formarea unui tub. După şase luni vasul a fost transplantat într-o arteră, care în ziua de azi funcţionează în mod normal, asigură cercetătorii.

Vasele sanguine artificiale disponibile în prezent sunt făcute din materiale fluoroplastice care vor fi înlocuite însă cu ţesuturi pe care le generează corpul uman. Problema este că având un diametru de sub 6 milimetri există riscul formării unor coagulări sangvine în interior. Echipa profesorului Nakayama speră ca aceste microvase să permită inserţii mai complexe în zonele sensibile ale organismului.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro