Norme Coca 2023 - 2024

O echipă de cercetători portughezi de la Institutul de Medicină Moleculară (IMM) al Universității din Lisabona a descoperit mecanismul responsabil de propagarea celulelor canceroase la nivelul ovarelor, relatează luni EFE.

Foto: (c) VLAD STAVRICĂ/AGERPRES ARHIVĂ

S-a identificat o axă compusă din celule, interleukina-17 (proteina produsă de celule T) și mici macrofage peritoneale (celule de mare dimensiune prezente în țesutul conjunctiv), care contribuie la dezvoltarea tumorii ovariene, potrivit unui comunicat difuzat luni de universitate. Această cooperare celulară este cea care 'promovează dezvoltarea cancerului ovarian în cavitatea peritoneală', a explicat coordonatorul studiului, Bruno Silva-Santos.

Descoperirea, care permite identificarea unor 'noi obiective terapeutice pentru o viitoare intervenție', reprezintă un pas foarte important în lupta împotriva acestui tip de cancer, unul dintre cele mai periculoase.

În Portugalia, cancerul ovarian are o incidență anuală de 5,3 cazuri — din care 3,2 mortale — la 100.000 de femei.

Acest tip de cancer este cunoscut drept 'dușmanul silențios' pentru că, practic, nu prezintă simptome în faza inițială și aproape 75% dintre diagnostice se pun abia când boala este în stare avansată.

Datorită descoperirii mecanismului care îl propagă, s-ar putea lucra acum, potrivit lui Silva-Santos, pentru a 'neutraliza această axă protumorală și a reduce astfel impactul său'.

AGERPRES/(AS — autor: Pepa Sița, editor: Cristina Mac)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro