Norme Coca 2023 - 2024

Cercetătorii au devenit fascinaţi de cazul ei, încercând să elucideze ceea ce au numit „un fenomen ieşit din comun”.

Specialiştii de la Universitatea din Ottawa, Canada au studiat activitatea cerebrală a unei studente care „poate să iasă din propriul corp, oricând doreşte”, după cum au subliniat în momentul în care au descoperit acest „caz”.

Oamenii de ştiinţă cred că “de vină” ar fi emisfera stângă a creierului acesteia. Canadianca în vârstă de 24 de ani susţine că poate experimenta aşa ceva oricând doreşte. De asemenea, spune că se poate vedea pe sine cum pluteşte şi se roteşte în aer deasupra propriului corp. Iar uneori îşi poate chiar privi trupul de sus.

Partea stângă

Cercetătorii Andra Smith şi Claude Messier au folosit un RMN ca sa analizeze creierul studentei şi subliniază că este primul caz în care cineva poate să intre în această stare atunci când doreşte.
Potrivit studiului, apărut nu demult în Daily Mail, astfel de experienţe ar putea fi mai des întâlnite decât credem şi ”le-ar putea avea mai multe persoane, încă din copilărie, însă abilitatea se pierde pe măsura înaintării în vârstă, dacă nu este exersată”.
Oamenii de ştiinţă consideră că partea stângă a creierului, care este asociată cu imagistica legată de chinestezie (perceperea senzaţiei de mişcare) e responsabilă pentru senzaţia că ieşim din trup şi plutim deasupra lui.
În urma investigaţiilor, în cazul studentei, cercetătorii canadieni au descoperit că, în momentele când fata iese din propriul corp, cortexul vizual este cumva dezactivat. În schimb, se activează „partea stângă a câtorva zone din creier, asociate cu chinestezia”.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro