Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) somează Ministerul Sănătăţii să actualizeze lista de medicamente, rămasă aceeaşi din 2007 încoace şi să facă ceva pentru a stopa migraţia medicilor români în străinătate.

Suntem pe primul loc în Europa la cancerul de col uterin, femeile din comunităţile rome nu ajung în viaţa lor la medic, iar din 2009 încoace mortalitatea prin cancer s-a dublat în ciuda eforturilor şi a campaniilor făcute, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Irimia a mai spus că deşi e un lucru bun că nu mai sunt liste de aşteptare la medicamente, mai sunt multe de făcut pentru ca bolnavii de cancer să beneficieze de un tratament egal cu al altor bolnavi din celelelate ţări ale UE. "Aşteptăm reactualizarea listelor de medicamente, reactualizare care nu s-a mai făcut din 2007. Până şi în Bulgaria, ţară cu care ne comparăm foarte des, această reactualizare s-a făcut de câteva ori în acest interval, ultima oară, anul acesta", a spus Irimia.

60 de milioane de decese prin cancer în fiecare an

Dr. Mihai Geantă, a adus în discuţie un studiu pe cancer al Universităţii din Lyon pe oncologie potrivit căruia din cauza acestei maladi mor anual 60 de milioane de persoane."Numărul de cazuri de cancer s-a dublat în ultimii 25 de ani, iar predicţia pentru 2030 este o nouă dublare. Jumătate din bolnavii de cancer nu apucă vârsta de 60 de ani, iar o cincime din decese apar la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani", a explicat dr. Geantă.

Potrivit studiului citat mai sus, factorii declanşatori ai cancerului sunt fumatul, dieta şi sedentarismul şi nu cauzele genetice în primul rând aşa cum cred cei mai mulţi pacienţi. "90% din cazurile de cancer apar din cauza comportamentului inadecvat", a explicat dr. Geantă.

Dr. Anca Croitoru, medic radioterapeut la un spital din Timişoara, a spus că ar fi necesar un program de oncologie care să includă şi radioterapia. "Doar 12-15% din pacienţii care au nevoie de radioterapie beneficiază de acest tip de tratament. Sunt doar 15 aparate de radioterapie în toată ţara, în timp ce necesarul este de 60", a spus aceasta.

În plus, ar mai fi nevoie de medici şi personal medical, în condiţiile în care de câţiva ani nu a mai existat examen de rezidenţiat la această specializare, iar ultimii medici formaţi au plecat în străinătate.

Cezar Irimia a declarat chiar că în cazul în care nu se va face ceva pentru a opri migraţia medicilor în străinătate, bolnavii se vor trezi foarte curând în situaţia în care vor avea medicamentele necesare, nu şi personalul medical care să-l administreze: "Vă spun sincer, sunt un om credincios, dar în România sunt 50.000 de preoţi şi doar 40.000 de medici".

Irimia a mai spus că în curând va lansa o platformă a pacienţilor bolnavi de cancer adresată viitorilor parlamentari, în aşa fel încât voturile acestei categorii de alegători să nu mai fie date la întâmplare, ci doar acelora care vor susţine această platformă.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro