Norme Coca 2023 - 2024

Consumul ocazional de canabis poate afecta în mod iremediabil creierul, acest drog nefiind deloc unul "sigur" iar tinerii sub 30 de ani nu ar trebui să-l consume niciodată, conform unui nou studiu, informează publicația britanică The Daily Telegraph.

Astfel, conform acestui studiu, chiar si persoanele care au consumat canabis ocazional, o dată sau de două ori pe săptămână, timp de câteva luni, au înregistrat modificări importante în centrii cerebrali care guvernează emotia, motivatia si dependenta.

Cercetători de la Harvard Medical School din SUA au realizat scanări 3D ale creierului studentilor care au consumat ocazional canabis si nu erau dependenti de acest drog si au comparat rezultatele cu imagini ale creierului studentilor care nu au luat niciodată acest drog. Ei au identificat două regiuni importante ale creierului care sunt afectate de consumul de canabis, iar nivelul de afectare creste proportional cu nivelul de consum al acestui drog.

Echipa a examinat părti ale creierului asociate emotiilor, motivatiei si dependentei în cazul a 20 de studenti care au consumat canabis si au comparat rezultatele obtinute cu cele provenite de la un grup martor, format din 20 de studenti care nu au consumat niciodată marijuana. Modificările observate ar putea reprezenta, sustin oamenii de stiintă, primele semne ale formării adictiei, pentru că creierul îsi modifică modul în care percepe recompensa si plăcerea, ceea ce face ca experientele obisnuite să fie considerate din ce în ce mai putin satisfăcătoare prin comparatie cu consumul drogurilor.

De cealaltă parte, Prof. David Nutt, de la Imperial College din Londra, atrage atentia că un esantion de 40 de subiecti nu este suficient de mare pentru a trage o concluzie. Prof Nutt, care a fost dat afară din functia de consilier guvernamental în privinta drogurilor din caza părerilor sale "neortodoxe", a adus în discutie comparatia cu alcoolul care este un drog legal. 'Orice efecte ar avea canabisul asupra creierului, acestea sunt incomparabil mai reduse decât efectele pe care le are alcoolul asupra creierului, fiind demonstrate proprietătile neurotoxice ale alcoolului", a sustinut el.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro