Cercetătorii de la Radboud University Medical Center din Nijmegen, Olanda, avertizează că oamenii care nu reuşesc, în mod repetat, să aibă parte de un somn bun noaptea se expun riscului de a face Alzheimer, ca urmare a creşterii concentraţiei de beta amiloid la nivel cerebral. Beta amiloid-ul este substanţă de natură proteică, nocivă, care se acumulează sub formă de placă (asemenea plăcii de colesterol pentru bolile cardiovasculare) în zone critice ale creierului.
„Credem că somnul ajută la reducerea nivelului de beta amiloid din creier, iar dacă somnul vă este dereglat, această reducere nu mai are loc”, a explicat coordonatorul studiului, dr. Jurgen Claassen.
Oamenii de ştiinţă au explicat în studiul publicat în jurnalul JAMA Neurology că studiile pe şoareci au descoperit reduceri ale nivelului de beta amiloid în creierul animalelor sănătoase după o noapte bună de somn. Acest lucru sugerează că somnul joacă un rol în curăţarea peste noapte a acestei proteine din creier.
Imagini ale celulelor cerebrale normale (stânga) şi ale celulelor afectate de placa de beta amiloid (dreapta)
Pentru a vedea dacă acelaşi lucru este valabil şi în cazul oamenilor, cercetătorii au recrutat 26 de bărbaţi de vârstă mijlocie cu obiceiuri de somn normale pentru a le măsura nivelul proteinei înainte şi după somn (sau după o noapte de nesomn).
Bărbaţii au fost aduşi la clinică, unde li s-a introdus un cateter în şira spinării pentru a colecta mostre de fluid înainte de culcare şi după trezire. Jumătate dintre participanţi au fost selectaţi aleatoriu pentru a dormi peste noapte, iar ceilalţi bărbaţi au fost ţinuţi treji.
Cercetătorii au descoperit că bărbaţii care au dormit toată noaptea prezentau un nivel al proteinei beta amiloid cu 6% mai mic dimineaţa decât atunci când s-au culcat. În schimb, bărbaţii care au fost nevoiţi să stea treji prezentau acelaşi nivel dimineaţa.
Calitatea somnului prezenta o legătură cu scăderea cantităţii de beta-amiloid, ceea ce sugerează că un somn mai bun duce la o curăţare mai mare a aminoacidului, precizează cercetătorii.
Credem că beta amiloidul este curăţat din creier sau este produs mai puţin în timpul somnului”, a spus Claassen, adăugând că ambele variante ar putea fi adevărate.
Alzheimerul este cea mai răspândită formă a demenţei, fiind cea de-a şasea cauză a decesului în rândul americanilor de vârsta a treia, peste 5 milioane de americani fiind afectaţi în prezent de această boală