Norme Coca 2023 - 2024

Chirurgii ortopezi de la Spitalul "Marie Curie" au efectuat cu succes 12 operații în cadrul unui studiu experimental în care au folosit un sistem care reprezintă cea mai nouă descoperire în tratamentul scoliozei la copii, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, profesorul doctor Gheorghe Burnei.

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES FOTO

"Acest sistem costă mai puțin decât implantul pentru scolioză în care se pun 10-20 de șuruburi, o bară și este foarte avantajoasă această metodă pentru că acești copii reușesc a doua zi să se ridice din pat. Stau numai cinci zile în spital și își reiau rapid activitatea. Corecția coloanei se face în totalitate. Pe parcurs acest dispozitiv crește odată cu creștere coloanei pentru că este unul telescopic și astfel se reușește să aibă și efect în timp. Dispozitivul care are două puncte de inserție are în centru o zonă concepută din punct de vedere tehnic care permite elongația coloanei vertebrale atât intraoperator cât și odată cu creșterea copilului", a spus profesorul doctor.

El a precizat că cele mai multe astfel de intervenții au fost făcute în cadrul studiului în România.

"Noi am făcut 12 intervenții. Intervenții de acest gen au fost făcute și în Grecia, Polonia, Ungaria. Noi am făcut cel mai mare număr de intervenții operatorii cu acest dispozitiv. Pe viitor vom colabora să introducem acest dispozitiv în practica medicală pentru cazurile cu scolioză care au aceste indicații. Adică între 15-17 ani și care să aibă între 30-55% unghiul de formare a angulației coloanei vertebrale. Adică angulația coloanei vertebrale să nu fie mai mare de 55%. Este un procedeu minim invaziv, cu un dispozitiv care se plasează ușor. Durata intervenției este minimă, sângerarea este la fel de minimă. Nu apar complicații. Noi îl aplicăm numai acolo unde există indicație", a susținut Burnei.

El a explicat că noua descoperire este recomandată în cazurile în care coloana are o curbură mai mică fără modificări structurale.

"Este o contribuție de cercetare a specialiștilor israelieni și noi ne-am adus contribuția în faza finală de tratament chirurgical. Autoritățile pot ajuta să introducă operațiile cu acest dispozitiv în programul național, iar noi să putem achiziționa acest dispozitiv pentru cazurile care au nevoie. Am avut avantajul că am fost printre primii care l-au folosit. Sângerări nu există. Intervenția clasică dura ore în șir și riscul era foarte mare. Complicații nu au existat până acum", a ținut să precizeze Gheorghe Burnei.

Profesorul doctor a spus că scolioza reprezintă o diformitate a coloanei vertebrale și aceasta se constată la copii după ce ea depășește 20% de grade.

"Părinții care sunt atenți o pot descoperi încă de la această dimensiune. Dacă se descoperă la 20% este momentul optim pentru a purta un corset pentru a face kinetoterapie și după aceea să se opereze. În scoliozele cu debut precoce cauzele sunt de ordin genetic. Ele apar la vârste sub 8 ani și odată cu debutul lor ritmul de înrăutățire este mult mai accentuat. În aceste cazuri diformitățile sunt mari. Pot să apară complicații extrem de grave, pot să decedeze din cauza unor infecții intercurente", a declarat Burnei.

El a precizat că Asociația Română a Traumatologilor și Ortopezilor Pediatri a gândit un program pentru realizarea unui screening școlar și preșcolar pentru a depista cazurile de scolioză.

Profesorul doctor a susținut necesitatea înființării de centre regionale de excelență în ortopedia oncologică subliniind că la nivelul țări există specialiștii necesari.

AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Adrian Drăguț)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro