Un relaxant muscular se pare că a fost amestecat din greșeală cu vaccinul împotriva rujeolei, provocând moartea a 15 copii în Siria în această săptămână, a anunțat vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), numind-o cea mai mare tragedie de acest gen, informează Reuters.

Foto: (c) Khalil Ashawi / REUTERS

OMS a afirmat că nu exclude varianta unui sabotaj, motiv pentru care campania de vaccinare a fost suspendată până la încheierea investigațiilor.

Cincisprezece copii au murit după ce au fost vaccinați împotriva rujeolei în nordul Siriei, a informat miercuri personalul sanitar, o tragedie care ar putea afecta încrederea în serviciile de sănătate în zonele controlate de opoziția siriană.

Producătorul, care nu a fost identificat, a expediat vaccinul sub formă de pulbere împreună cu un diluant într-un centru din Siria unde a fost depozitat și apoi trimis în provinciile Deir al-Zor și Idlib pentru a fi folosit în campania începută luni de imunizare a zeci de mii de copii, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

'Se pare că în centru, din ceea ce știm până acum, diluantul a fost ținut în același frigider cu un relaxant muscular. Este vorba despre relaxantul Atracurium, care se pare că a fost amestecat în unele cazuri, în loc de diluant, cu vaccinul sub formă de pulbere', a precizat Lindmeier într-o conferință de presă la Geneva, auczând o 'neglijență gravă'.

Relaxantul muscular, care de obicei se administrează ca anestezic în chirurgie, se dozează în funcție de greutatea pacientului. Toți copii care au murit aveau vârste sub doi ani, a mai spus el. Copiii mai mari au supraviețuit după vărsături, diaree și șoc anafilactic.

AGERPRES

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro