Norme Coca 2023 - 2024

Problemele pe care softul cardurilor de sănătate le are din ce în ce mai des scot la iveală o “inginerie” incredibilă a firmei care a câştigat contractul de 25 de milioane de euro cu Ministerul Sănătăţii.  Ministerul Sănătăţii l-a încheiat în 2012 cu firma de IT Novensys, menit să asigure softul informatic pentru cardurile de sănătate, a fost pe cât de scandalos, pe atât de ineficient, după cum s-a dovedit recent.

Această firmă, în spatele căreia se află fostul şef ANAF Şerban Pop, a câştigat licitaţia şi a primit 25 de milioane de euro, în timp ce erorile din sistem par să nu se mai oprească. Săptămâna trecută au fost semnalate din nou probleme, iar sistemul a fost oprit timp de cinci ore din cauza unei defecţiuni.

De curând, firma Novensys a intrat în insolvenţă, iar problemele par să fie din ce în ce mai mari cu asigurarea mentenanţei serviciului, lucru pe care ministrul sănătăţii Nicolae Bănicioiu l-a sesizat cu seninătate, într-un interviu acordat pentru ziare.com.

“Am auzit şi eu, dar şi dacă ar fi aşa, din moment ce este un contract în derulare, şi dacă, fiind în insolvenţă, poate duce contractul la îndeplinire, nu ai nici modalitatea legală de a înlocui firma respectivă. Înţeleg că s-a garantat că lucrurile pot funcţiona”, spunea Bănicioiu.

Afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul a mâncat tot

În scris însă, lucrurile par să stea altfel. Nimeni nu ştie că după ce Şerban Pop, acţionar cu 30%, a băgat Novensys în insolvenţă i-a schimbat numele în Vertivi Managament SRL.

Surpriza vine în raportul administratorului judiciar, care nu prevede asigurarea continuării contractului cu Ministerul Sănătăţii, însă descoperim alte două contracte mari pe care firma fostului şef ANAF le conduce din umbră, prin administratorii Florin Cezar Golumbeanu şi Andrei Ştefan Caunii, respectiv cu ROMATSA şi Compania de Drumuri şi Autostrăzi.

Aici, problemele sunt inclusiv de natură penală, nu doar de mentenanţă. Respectiv, dacă la ROMATSA surse din rândul angajaţilor au mărturisit pentru ziarul Libertatea că softul dă erori şi de multe ori se pierde traseul avioanelor pe monitoare, la CNADNR lucrurile sunt şi mai grave.

Firma câştigase la licitaţie 4 milioane de euro pentru monitorizarea electronică a rovinietei, însă contractul atribuit de CNADNR a fost contestat şi face obiectul unui dosar la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru trucarea licitaţiei.

Schemă de milioane de euro

Aflată şi ea în insolvenţă, Vertivi Management SRL a mai făcut un pui, respectiv firma Tangible Corporation, şi a reluat jocul de la zero, asta în vreme ce softurile dau erori peste tot, iar angajaţii rămaşi fără loc de muncă au deschis zeci de procese pentru recuperarea banilor.

Tangible Corporation ţinteşte, de asemenea, contracte fabuloase şi tot în zona ministerelor. Cum a făcut cu Ministerul Sportului, unde a reuşit să împuşte recent un contract de 13 milioane de lei pentru un soft informatic.

Legătura între fostul şef ANAF Şerban Pop şi aceste firme de IT “cameleonice” se face pe baza colaborării pe care acesta a avut-o în trecut cu Cezar Florin Golumbeanu (care figurează ca administrator la firmele de IT de mai sus), alături de care a mai făcut afaceri prin intermediul a diverse firme off shore. La vremea respectivă, Şerban Pop era şeful de cabinet al fostului ministru de finanţe Mihai Tănăsescu.

La sfârşitul săptămânii trecute, softul care asigură funcţionarea cardurilor de sănătate a cedat pentru a treia oară de când a fost implementat.

Pentru câteva ore, nici un serviciu medical nu a fost asigurat, iar pacienţii au fost nevoiţi să stea ore în şir în faţa cabinetelor, aşteptând disperaţi o rezolvare. Printre ei s-a aflat şi o pensionară din Galaţi, bolnavă de inimă.

“Am aşteptat de dimineaţă de la ora 8.00 la cabinet, pentru că nu mergea calculatorul să îmi bage cardul de sănătate. Eu ce vină am? Sunt cardiacă, am hipertensiune şi am nevoie de pastile“, ne-a spus supărată Violeta Ţiu, de 75 de ani.

Într-un final, reprezentanţii Casei de Asigurări au explicat că astfel de erori nu ar trebui să panicheze pacienţii, întrucât probabilitatea ca ele să se repete este mare.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro