pacienti asteapta la consultatie

Daca nu au bani de paine, sa manance cozonac!

Fără prea multe alte cuvinte deocamdată, mesajul colegei mele, Monica, mi-a fost dăruit pentru a fi făcut public și-l fac, urmând ca în zilele viitoare să vă arăt tuturor în ce constă azi, în România, imensa grijă pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate o acordă pacienților români care, culmea,   plătesc pentru asta!

Expresia cunoscută care arata cât de ancorați sunt conducătorii în realitățile populației nu este nici pe departe de a fi depășită de trecerea secolelor. NU, e chiar mai actuală ca oricând pe meleagurile noastre.

Decidenții din sănătate consideră că asistența medicală primară, accesibilă oricând și oricui nu merită nici măcar nici măcar timp pentru a discuta despre ea.

E drept că aici nu se întâmplă lucruri spectaculoase cum ar fi de exemplu un transplant – ei da, asta e o realizare despre care media poate vorbi o săptămână. Ce folos ar avea politicienii fie ei cât de “sociali” și preocupați de problemele oamenilor simpli, a populației de la sate pentru care cea mai apropiată policlinica este la zeci de km să le respecte dreptul (garantat prin lege) la asistenta medicală? Un drept pentru care plătim, nu?

Cunosc ei aceste probleme? Se pare că nu! Sau nu vor! Să asiguri un minim de bun simț pentru funcționarea medicinei de familie, să facilitezi și să motivezi rămânerea medicilor în țară, să-i ajuți pe cei care doresc să lucreze în mediul rural, ar fi aceste lucruri în stare să le aducă un plus de imagine? Care televiziune ar da o știre despre lucruri care ar trebui să fie firești? Ar trebui zic, nu are importanță ce se întâmplă în realitate.

Nu putem oferi servicii de bază, în schimb facilităm dezvoltarea clinicilor private. Dar deja am aflat din scandalul medicamentelor. Nu avem bani pentru medicamente ieftine, le achiziționam pe cele mai scumpe!

Se pare că se dorește repetarea scenariului și la nivelul asistenței primare. Evident vor urma și celelalte sectoare, să nu ne facem iluzii!

Știu decidenții din sănătate cu ce confrunta pacienții? Știu că este aproape o aventură să obții o investigație gratuită în sistemul asigurărilor sociale? Că circuitul în sistem a ajuns un fel de mișcare browniană și că drumurile necesare pentru hârtiile aferente sunt de zece ori mai multe decât cele care ar trebui să ducă la rezolvarea problemei pacientului? Și dacă ai obținut hârtiile necesare și ai norocul să nimerești acolo unde trebuie ce afli? Nu mai sunt fonduri…

Știu, evident că decidenții știu, dar avem alternativa lanțurilor private. Ce contează că până ajunge omul acolo în caz că face rost de bani deja apar complicații sau chiar mai rău?

Ce aud medicii din cabinete din ce în ce mai des:

 • “nu mă trimiteți la investigații că n-am bani”
 • “dați-mi pastilele cele mai ieftine să nu plătesc diferența mare”

Și aș putea continua.

De ce se distrug lucrurile bune și accesibile pentru a pune în loc altele scumpe și redundante?

Cine dorește transformarea sistemului de sănătate în comerț?

Cui folosește?

Monica Bataiosu

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro