Norme Coca 2023 - 2024

Romanii sunt tratati cu aceleasi medicamente ca in alte tari, doar ca platesc pe ele si de 4 ori mai mult, spune ministerul sanatatii. Oficialii le cer producatorilor sa actualizeze preturile, asa cum ii obliga un ordin pe care nu il respecta nimeni.

In 2009, ministerul sanatatii a emis un ordin prin care ii obliga pe producatorii sa vinda medicamentele la un pret mai mic sau egal cu al aceluiasi produs din 12 tari.

Dupa o evaluare a medicamentelor decontate, oficialii au descoperit ca in ultimii ani multe pastile au fost vandute cu preturi chiar si de cateva ori mai mari decat in alte tari europene, desi legea interzicea acest lucru.

Iata exemplul unui medicament antidepresiv folosit in Uniunea Europeana pentru tratarea afectiunilor psihice. In timp ce in Romania o cutie de pastile costa aproape 64 de lei, in Germania nu depasteste 16 lei. Adica noi tratam un singur bolnav, iar statul german trateaza de aceeasi bani 4 pacienti

La fel se intampla si cu alte medicamente, cum ar fi cele pentru tratarea tumorilor osoase sau a diferitelor forme de cancer, care sunt mai ieftine in Bulgaria, Ungaria sau Belgia.

"Poate a lipsit decizia la nivel de minister, s-a considerat a fi o chestiune greu de realizat, nu am o explicatie pentru ce s-a intamplat in trecut”, incearca sa gaseasca o explicatie Nicolae Banicioiu.

"Este o manipulare grosolana si o buna ocazie de a se plati polite politice. Companiile farmaceutice au respectat intru totul legislatia”, raspunde Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.

Mai mult, cei de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustin ca actualizarea preturilor la medicamente ar putea aduce reduceri de pana la 20 la suta la unele produse, iar diferenta va putea fi folosita pentru tratamente de ultima generatie.

Termenul limita pana la care trebuie actualizate preturile la medicamente e 10 martie. In caz contrar, companiiile farmaceutice vor fi sanctionate si risca sa piarda contractele cu statul. Mai mult pentru ca exista suspiciuni de coruptie, ministerul a sesizat si parchetul general.

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro