Norme Coca 2023 - 2024

Scopul Agentiei Nationale de Preventie in Sanatate nu va fi sa faca analize, ci descoperirea de boli cronice in stadii incipiente. Nimeni nu are o bagheta magica, lucrurile nu se pot intampla peste noapte. Nu putem face preventie pe toate domeniile deodata, afirma deputatul liberal Horia Cristian, unul dintre initiatorii controversatului proiect.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Horia Cristian, medic de profesie, a explicat ca in Romania nu se face preventie, desi statul ar fi obligat legal sa o faca, pentru ca nu exista o comanda unica, o persoana care sa raspunda politic cu capul pentru un plan de preventie.

 

"Noi cheltuim 250 de euro/locuitor, iar Germania 3.300. Traim intr-o tara comunista, in care contribuie milioane de oameni cu 5,5% din venituri si vrem sa avem sanatate ca in Germania unde contribuie toti cu 15% din venituri".

"Statul trebuie sa faca programe de preventie, sa le faca publicitate, sa dea bonsuri si peste 5-10 ani, cand va hotari Guvernul, prin contractul cadru cu CNAS pot aparea si penalitatile. Legea nu le introduce, ci da doar posibilitatea Casei sa le introduca in contractul cadru la un moment dat."

De ce aceasta lege? Vreti sa faceti economii pentru stat prin taierea din banii bolnavilor, dupa cum ati fost acuzati?

Eu le multumesc celor care au deschis subiectul pentru ca avem o dezbatere reala pe lege. Asa functioneaza democratia, e foarte greu sa faci o schimbare adevarata.

Motorul acestei legi este Lucia Varga. In urma cu cativa ani, ea tot promova mamografia in randul femeilor si la un moment dat a realizat ca nu-si facuse una demult. A facut-o, a descoperit un cancer de san si dupa toate tratamentele e vindecata.

Un an si jumatate a pus presiune pe mine pentru aceasta lege si am pornit de la intrebarea de ce nu functioneaza preventia in Romania? Pentru ca avem o gramada de institutii diferite care se ocupa de ea: ministerul, DSP-urile, Institutul National de Sanatate Publica, directiile sanitare, consiliile judetene, locale, spitalele, medicii de familie. Toata lumea si nimeni de fapt. Copilul cu multe moase ramane cu buricul netaiat.

De ce anume ar trebui sa se ocupe ele? Ce programe de preventie avem in acest moment in Romania?

Avem niste "programele" care nu dau rezultate. Va dau un exemplu. OMS spune ca la o populatie ca a Romaniei trebuie vaccinate antigripal 1-3 milioane de persoane ca sa opresti valul pandemic. Romania a cumparat 500.000 de doze de vaccin si a folosit 300.000 pentru ca se ocupa toti si nimeni, de fapt.

Daca ne-ar lovi o pandemie, am putea avea un milion de bolnavi, iar cu o medie de cinci zile de concediu medical si costuri de 100 de lei/zi ar insemna un miliard cost in economia nationala. Ar trebui sa avem o comanda unica, o persoana care sa raspunda politic cu capul pentru un plan de preventie

Adica o "comitie" noua, Agentia Nationala de Preventie. Alti bani, alta distractie. De ce ar fi ea mai eficienta?

Agentia nu inseamna o noua structura, ci o alta structura, care sa includa toti oamenii care se ocupa si acum, dar care sunt raspanditi in nu stiu cate institutii diferite. Ii adun sub o singura umbrela, cu un singur responsabil. E o concentrare de forte.

Cea mai mare problema a ONG-urilor care lucreaza in depistare e ca nu stiu cu cine sa discute, nu exista o conducere unica, nu exista comunicare si fiecare arunca problema de la unul la altul.

Aceleasi ONG-uri care acum critica legea?

Am facut dezbateri cu cei care acum se comporta ca si cum nu ar fi auzit de lege. Am discutat cu toate ONG-urile care se ocupa de sanatate, vreo 35, inclusiv cu organizatiile de pacienti. Eu am fost personal in 6 regiuni, ne-am intalnit cu medici, pacienti, ONG-uri, Casa de sanatate. Ne mai intalnim de 100 de ori. E bine sa dezbatem si, daca trecem de psihoza culpabilizarii si discutam cu subiect si predicat, poate facem un pas inainte. Sigur ca legea e perfectibila.

Propuneti in lege ca Agentia urmeaza sa gestioneze pentru preventie 10% din bugetul Sanatatii. Cum ati ajuns la procentul acesta?

E o cifra. Dar trebuie sa fie clar ca preventia tine de stat si, de aceea, trebuie facuta din banii de la buget, nu din banii asiguratilor. Banii asiguratilor trebuie folositi doar pentru tratament.

Daca o sa ajungem la mecanismul de functionare a Agentiei, veti vedea si cum sunt stabilite sumele. In SUA legea asta avea 1.000 de pagini, la noi tehnica legislativa inseamna legi subtiri care nu explica si cum functioneaza urmate de norme de aplicare.

Legea introduce obligativitatea statului de a asigura preventia....

Si acum statul e obligat sa o asigure. Cititi Legea 95 si va dau lacrimile: e o chestiune sublima care lipseste cu desavarsire. Statul este incapabil sa asigure preventia, in acest moment este ineficient.

Si cum o sa-l oblige legea dvs sa fie mai eficient? Ce va face diferit si concret noua Agentie?

Este momentul sa nu mai mintim, sa spunem ca avem de toate si totul este peferct. Sa nu mai spunem ca avem concurs si oamenii numiti prin concurs. Eu vreau ca premierul, indiferent cum se numeste el, sa-si asume politic numirea unui om in fata Agentiei care trebuie sa indeplineasca aceste obiective, iar daca nu le indeplineste sa fie demis.

Trebuie sa ajungem sa schimbam guverne si partide pe subiecte adevarate, nu pe mici si bere.

Si daca puneti un geniu in fruntea Agentiei, cum anume ganditi sa faceti dvs preventia intr-o tara cu un deficit de 600 de medici de familie sau cand lista de asteptare pentru o mamografie decontata de Casa este de saptamani, daca nu luni?

Nimeni nu are o bagheta magica, lucrurile nu se pot intampla peste noapte. Nu putem face preventie pe toate domeniile deodata. Si explicatia e simpla. Noi cheltuim 250 de euro/ locuitor, iar Germania 3.300. Traim intr-o tara comunista, in care contribuie milioane de oameni cu 5,5% din venituri si vrem sa avem sanatate ca in Germania unde contribuie toti cu 15% din venituri.

Legea prevede un consiliu care conduce din punct de vedere stiitific agentia, format din reprezentantii celor mai importante societati medicale. Ei vor spune: anul acesta, de exemplu, facem preventie pe hipertensiune, insuficienta cardiaca, cancer pulmonar si de col. Eforturile se vor duce in special in directiile acestea. Si in fiecare an adaugam ceva in plus.

Chestiunea medicilor de familie este o alta problema care vine impreuna cu aceea a preventiei.

Eu zic ca sunt una in continuarea celeilalte. Nu trebuie sa ai intai medicii ca sa poti face preventia?

Daca vom astepta medicii, cum ii asteptam de 15 ani, nu vom mai face niciodata preventia.

Dar ce facem in satul fara medic? Cine sa faca acolo preventia, sa scrie biletul de trimitere pentru examenul mamografic sau Papanicolau, sa masoare tensiunea etc?

Trebuie sa cream mecanismele de stimulare pentru a atrage medicii acolo, inclusiv din partea autoritatii locale.

Ce va face concret Agentia diferit de ce se intampla acum?

Alocarea de resurse nu se poate face la gramada. Poti sa cumperi 5.000 de mamografe la un moment dat si nu ai facut nimic. In 2007 am contractat la Casa Timis 1.000 de teste Papanicolau cu laboratoarele. S-au decontat 100, pentru ca pacientele n-au venit, medicii n-au recoltat si laboratoarele n-au facut. Nu e suficient sa contractez mii de teste, important e sa conving omul sa vina la tratament.

Agentia e obligata sa gaseasca instrumentele pentru alocarea inteligenta de resurse.Instrumentele inseamna sa cautam anumite grupe de risc, nu sa cautam, de exemplu, hipertensiune la toti pacientii de pe lista intre 9 si 99 de ani.

In dosarul de sanatate, cand va fi functional, se va vedea ca tatal lui Horia Cristian a murit de o boala cardiaca si are un frate bolnav de hipertensiune, deci este foarte probabil sa aiba o boala cardiaca. Nu voi chema la control toti pacientii de pe lista, ci il voi chema pe Horia Cristian cand face 50 de ani. Va primi un mail acasa, daca nu raspunde va fi sunat, poate fi trimisa asistenta la el si daca nu se prezinta inseamna ca nu il intereseaza propria sanatate.

La fel si cu mamografia la anumite grupe de risc, nu pentru toata lumea la gramada. Asta inseamna sa folosesti eficient resursele. E un nou concept care se numeste cost-echivalenta. Trebuie sa cautam sa alocam resursele acolo unde e nevoie de ele. Asta o poate face un om care raspunde politic.

Multi se tem ca vom avea o alta forma a "programului Nicolaescu" din 2007-2008, analize pentru toti, care a costat mult, fara efecte palpabile.

Sa stiti ca programul acela a costat cu mult mai putin decat s-a vehiculat, vreo 40 de milioane de euro, si a avut rezultate. In unele judete a dus la dublarea numarului de persoane depistate cu diabet, cu hipertensiune.

Dar scopul Agentiei nu e sa facem analize, ci preventie, mecanisme de diagnostic precoce. Acum doua zile citeam un articol despre un test care permite sa depistam intr-o picatura de sange 15 tipuri de cancer din 13 organe diferite. S-a pus la punct o baterie de teste pentru cinci cancere diferite special pentru tarile in curs de dezvoltare, foarte ieftin care poate fi folosit de orice medic de familie, exista mamografe mobile, exista teste serologice pentru virusul HPV si fetele care ies pozitive sunt trimise la Papanicolau si monitorizate in continuare.

Noi trebuie sa descoperim boli cronice in stadii incipiente. Si daca reusesc asta pentru ca ii cauta activ in lista lor, medicii vor fi platiti foarte generos.

In cat timp de la intrarea in vigoare a legii vor interveni penalizarile de care s-a speriat lumea?

Ele reprezinta doar o posibilitate. Statul trebuie sa faca programe de preventie, sa le faca publicitate, sa dea bonusuri si peste 5-10 ani, cand va hotari Guvernul, prin contractul cadru cu CNAS pot aparea si penalitatile.

INTREBARE LEGITIMA : Cui sa dea penalitati ? medicilor de familie ? ei sunt vizati pentru ca acest contract cadru este semnat de catre CJAS pe de o parte si de catre medicii de familie de cealalta parte ? SAU autorul nu cunoaste legea sau se gandeste ca pe viitor acest contract se va incheia intre CASA DE ASIGURARI ( CJAS ) si PACIENT ? In mod normal asa ar trebuie deoarece CASA deconteaza servicii pacientului. Pacientul plateste asigurarea medicala , incheie contractul si primeste sau este penalizat. Medicul de familie este cel care presteaza servicii medicale.

 Legea nu le introduce( penalitatile ), ci da doar posibilitatea Casei sa le introduca in contractul cadru la un moment dat.

Exista modele europene similare?

Toate casele de asigurari din lume au un asemenea model. In Franta sunt 10 boli gratuite, un numar de boli care intra pe compensare majora si daca nu te prezinti la controale decazi dintr-o categorie intr-alta. Toate casele de asigurari din lume au un asemenea model.

Iar sanctiunile, cand si daca vor fi, vor fi aplicate numai celor care refuza clar sa vina se se "caute" nu pe banii lui, ci ai statului. Daca refuzi cu obstinatie, pentru ca nu ai chef, nu-ti pasa sau cine stie ce ai citit pe Net, ai dreptul sa alegi, dar nu ma poti obliga sa te pun inaintea celui care a ales sa traiasca sanatos, sa vina la toate controalele.

Va fi valabil si in cazul copiilor a caror vacinare e refuzata de parinti?

Problema nu e ca parintii refuza, ci ca statul a esuat in a informa corect. Si nu informezi facand reclama la TV. Vaccinarea trebuie sa devina un subiect atractiv pentru medicii de familie.

Agentia ar trebui sa cumpere vaccinurile si sa le spuna medicilor de familie: va platesc generos pentru vaccinare daca atingeti obiectivele OMS, adica pentru vaccinare antipolio - 90%, antigripala - 20% din adultii tineri plus copii si batranii etc. Nu ai atins procentul, nu ai explicat, ai o problema. Cei care fac medicina adevarata trebuie premiati.

Conditionati retunarea unor bani platiti pentru asigurare de participarea la o competitie sportiva...

Daca participi, primesti niste bani inapoi, intr-un cont de economii de sanatate. Ei pot fi folositi numai pentru servicii de sanatate sau se adauga pensiei. In Germania anumite case de asigurari au contract cu sali de gimnastica unde te duci cu cardul de sanatate si il bagi in aparat. Se inregristreaza ca ai facut sport si la sfarsitul anului primesti bani inapoi de la asigurator. E acelasi mecanism.

Da, dar dvs vorbiti de competitii, nu de practicarea sportului intr-o sala sau un bazin de inot.

Cum altfel sa verific daca omul face sau nu sport?

Daca nu puteti cu cardul, atunci cu chitanta de la sala de sport, ma gandesc.

Si atunci scrisul de chitante devine sport national.

 

 

"Ca sa iti faci dusmani nu trebuie sa faci declari razboi ci doar sa spui ceea ce gandesti"

-- comentariile ne apartin si se refera strict la momentul penalitatilor acordate"

Sursa

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro