Cei mai multi dintre parintii din judetul Vrancea care refuza sa isi vaccineze copiii impotriva rujeolei sunt "oameni educati", printre ei fiind preoti sau juristi, spun reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP), care precizeaza ca gradul de imunizare in randul populatiei din mediul urban este de 60 la suta.
In schimb, in judetul Buzau, cei mai multi parinti care refuza sa isi vaccineze copiii sunt de etnie rroma, urmati de cei "care au legatura directa cu biserica", sustin autoritatile sanitare.
Epidemie de rujeola: Cele peste 100 de cazuri din Bistrita au aparut la rromi nomazi
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea spun ca judetul este "vulnerabil" in ceea ce priveste imunizarea populatiei impotriva rujeolei, deoarece numarul parintilor care isi vaccineaza copiii este scazut."Avem o acoperire cu (vaccinul-n.red.) ROR in urban de 60 la suta si in rural de 65 la suta la copiii de un an si sa nu credeti ca acesti copii se recupereaza la vaccinare. Suntem vulnerabili ca judet. Nu inteleg de ce parintii refuza sa-si vaccineze copiii.
Acest vaccin a trecut proba timpului, reactiile sunt minime, iar ce citesc parintii pe Internet nu citesc in mod cert din surse medicale, ci parere, ca asa e la moda acum, toti sa ne dam cu parerea", a declarat joi medicul Marina Maiorov de la DSP Vrancea.
Oamenii "educati" refuza vaccinarea copiilor
Ea a adaugat ca in Vrancea cei mai multi parinti care refuza imunizarea copiilor lor provin din randul oamenilor "educati", urmati de cei cu probleme sociale si de persoanele de etnie roma.
"In general nu-si vaccineaza copiii oamenii educati, preoti, juristi, oameni care ar trebui sa stie din ce surse sa-si ia informatiile. E adevarat ca sunt foarte multi si din cei cu problem sociale, rromi, pentru ei poate exista justificare, unii nu-si aduc copiii la vaccin ca nu au cu ce-i imbraca, dar pentru ceilalti nu exista intelegere", a adaugat Maiorov.
In judetul Vrancea au fost patru suspiciuni de rujeola in ultima perioada, dar toate au fost infirmate.
Si in Buzau sunt probleme
Si in judetul Buzau autoritatile sanitare sustin ca exista riscul aparitiei rujeolei, deoarece gradul ce vaccinare a copiilor este scazut.
"La Buzau, acoperirea vaccinala la copiii de un an este de 88,57 la suta, la cinci ani de 88,93 la suta, iar la 7 ani este de 89,95 la suta. Ca sa avem liniste epidemiologica ar trebui sa fie vaccinati 95 la suta dintre copii.
Nu avem cazuri, dar asta nu inseamna ca se exclude aparitia de imbolnaviri, avand in vedere ca exista un permanent circuit intre noi si alte judete, intre noi si alte tari", a declarat joi doctorul epidemiolog Carmen Scantei, sef Serviciu Epidemiologie din DSP Buzau. Ea a adaugat ca cei mai multi dintre parintii care refuza vaccinarea sunt de etnie rroma, dar incep sa nu isi mai imunizeze copiii nici persoanele religioase.
"Cei mai multi care refuza vaccinarea sunt de etnie rroma, dupa etnia rroma au inceput sa nu-si mai imunizeze copiii cei care au legatura directa cu biserica. Parintii trebuie sa stie ca rujeola nu este o boala simpla, pui carpa rosie pe burta, iese eruptia si asta este, rujeola este o boala care poate avea complicatii severe ce pot duce la deces. Lucrez de 30 de ani in acest domeniu si nu am intalnit complicatii, reactii adverse la vaccin", a mai spus Scantei.
Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei a declarat, totusi, ca Biserica nu este impotriva vaccinarii preventive si ca fiecare cetatean este liber sa aleaga daca se vaccineaza sau nu.