Norme Coca 2023 - 2024

Circa 113 milioane de medicamente contrafăcute au fost confiscate în timpul unei vaste operațiuni vamale desfășurate la sfârșitul lunii mai-începutul lunii iunie în 14 țări africane, a anunțat luni Organizația Mondială a Vămilor (OMD), citată de AFP.

Foto: (c) DANIELA MALACHE/AGERPRES ARHIVĂ

Denumită 'Biyela 2' ('încercuire' în zulu), operațiunea a fost desfășurată de administrațiile vamale ale țărilor vizate în principalele porturi maritime din estul, vestul și sudul Africii.

În zece zile, circa 113 milioane de produse farmaceutice ilicite și potențial periculoase au fost interceptate de vameși, în principal în Benin, Tanzania și Republica Democrată Congo (RDC). 'Majoritatea încărcăturilor proveneau din China și din India', potrivit OMD.

Peste jumătate din medicamentele confiscate sunt legate de tratamente de primă necesitate (analgezice, antiinflamatoare, antibiotice). O altă parte importantă vizează tratamente de fond, precum cele pentru combaterea tuberculozei (17%).

Pentru prima dată, a fost detectat și un trafic semnificativ de produse veterinare ilicite: peste un milion de produse injectabile în Benin, peste un milion de comprimate și fiole în Mozambic și peste 100.000 de produse injectabile în Togo. Extinderea catalogului de produse ilicite, imitații de bună 'calitate' sau tehnici de fraudă din ce în ce mai elaborate: sunt elemente ce subliniază 'progresia continuă' a traficului de medicamente contrafăcute, notează OMD.

'Numărul de interceptări realizate cu ocazia acestei operațiuni demonstrează încă o dată amploarea flagelului produselor farmaceutice ilegale și contrafăcute din Africa. Răspunsul poate fi rezumat astfel: o cooperare consolidată', a comentat secretarul general al OMD, Kunio Mikuriya.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro