Norme Coca 2023 - 2024

Studiile recente prezentate in cadrul Conferintei "Tratamente Inovative in Oncologie - Terapia personalizata si imunoterapia tumorilor maligne",organizata de TARUS Media pe 19 februarie, au demonstrat o eficienta crescuta a terapiilor moleculare astfel incat, la nivel mondial, pentru din ce in ce mai multe tipuri de cancere, sunt introduse tratamentele tintite. 
Specialistii prezenti la eveniment au subliniat nevoia de a aduce si in Romania terapiile personalizate, dat fiind faptul ca cele conventionale se dovedesc a fi depasite. Noile descoperiri stiintifice, ce cuprind cunostinte de imunologie, de genetica si biologie moleculara, precum si noile arii de genomica si proteomica au condus la dezvoltarea unor terapii “rationale" in tratamentul cancerului.

"Identificarea acestor cai moleculare care ar putea sa explice de ce unele forme sunt mai grele ca altele, dar si a unor tratamente concrete, nu statistice - acea pusca cu luneta pe care ne-o dorim cu totii - sunt arme de care avem nevoie. In Romania deocamdata plangem - inca ne bazam doar pe chimioterapie. Medicii fac presiuni pentru impunerea medicamentelor aprobate la nivel mondial astfel incat si pacientii de aici sa poata beneficia de rezultate mai bune", a explicat Dr. Dan Corneliu Jinga, Spitalul Universitar de Urgenta, Bucuresti.Acesta a mai adaugat faptul ca, de exemplu, "aproximativ 40 - 60% din melanoamele maligne cutanate prezinta mutatii la nivelul oncogenei BRAF , careconduc la activarea cailor inhibitorii din caleaMAPK. Iar tratamentul inhibitor BRAF s-a asociat cu o reducere a riscului de deces prin melanom cu 63%." 

Situatia este similara si in cazul terapiei biologice tintite in leucemia acuta limfoblastica unde progresul se face tot prin inovatie.“Terapia biologica tintita reprezinta viitorul in tratamentul pacientilor care sufera de afectiuni grave si care nu raspund la schemele de tratament traditionale. Noii agenti terapeutici sunt terapii țintite pe o anumită celula, sunt eficiente și in acelasi timp au reactii adverse minime pentru pacient. In cazul pacientilor cu leucemie acuta limfoblastica (LAL), problematica pe care am abordat-o in cadrul conferintei, ne confruntam cu o problema inca nerezolvata si anume faptul ca multi pacienti sufera o recadere dupa tratament. LAL este o boală maligna a sangelui ce raspunde destul de bine la terapia standard - chimioterapia si transplantul de celule stem, cu obtinerea de remisiuni complete. La 40-50% dintre pacientii adulti insa boala reapare, iar remisiunile complete se obtin mult mai greu. Pentru acesti pacienti, tratamentele clasice au rezultate dezamagitoare, de aici si nevoia unei abordari inovatoare, care sa imbunatateasca rezultatele din punct de vedere al recaderilor. Leucemia acuta limfoblastica poate fi o boala curabila cu noile terapii tintite si ar putea crește numarul pacientilor adulti vindecati.", a precizat Sef LucrariDr. Nicoleta Berbec, Spitalul Clinic Coltea, Bucuresti. 

In ce priveste cancerul pulomonar, Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu, a sustinut introducerea imunoterapiei tintite. Aceasta amplifica sistemul imunitar si sustine initierea raspunsului imun prin agenti Anti pdl 1 si Anti pd 1. Intrebari fara raspuns inca exista, dar “avem dovada clara ca o singura terapie - cea conventionala - nu merge pentru toata lumea si este nevoie de o abordare personalizata", a subliniat Prof. Dr. Ciuleanu. Rata de raspuns apare mai greu, dar dureaza mai mult in timp. Concluzia este ca pacientii trebuie sa primeasca terapie tintita din prima linie de tratament. 

Prezent in deschiderea evenimentului, Dr. Vasile Ciurchea, Presedinte CNAS, a expus viziunea sa in ce priveste noile linii de tratament: “Cred ca este important sa scoti inca 2 lei din buzunar pentru a avea acces la molecule cu adevarat eficiente in tratamentul pacientului cu cancer. Scad costurile indirecte daca reusesc ca pacientului sa-i fie mai bine, sa stea mai mult acasa sau la serviciu si, evident, sa primeasca tratamentul de care are nevoie. Medicamentele inovative inseamna grija pentru pacient. Multumesc dlui. Eremia pentru faptul ca este realist desi are presiunea pacientilor in spate. Cum i-am spus, daca am bani, ii dau. Insa insist pentru eficienta - vreau sa am garantia ca tratam, dar avand in vedere si partea economica a lucrurilor. Am in vedere si parerea medicilor, dar daca gasim un medicament si cu 1 leu mai ieftin conteaza pentru alti pacienti. Cele 23 de medicamente care au intrat pe lista in toamna nu se prescriu din cauza a doua protocoale - pentru ca membri comisiilor au in continuare doua pareri. Imi trebuie o parere, una comuna, bine gandita, care sa fie o varianta mai ieftina astfel incat sa ajunga mai multe medicamente la mai multi pacienti. Fara a avea un suport financiar - va rog sa ma credeti - nu exista tratamente inovatoare. Si acele tratamente inovatoare vor ramane neaccesate." 

In momentul de fata, marile companii producatoare de medicamente generice ca de exemplu KRKA, pun la dispozitie medicamente precum Ecansya - cancerul avansat de colon/gastric sau Meaxin - tumori stromale gastrointestinale. 

La eveniment au participat: Dr. Vasile CIURCHEA, Presedinte CNAS; Dr. Dan Corneliu JINGA, Spitalul Universitar de Urgenta, Bucuresti; Dr. Adina Emilia CROITORU, Institutul Clinic Fundeni,Bucuresti; Prof. Dr. Robert LEONARD, Imperial College, Londra, Marea Britanie; Conf. Dr. Dana Lucia STANCULEANU, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu", Bucuresti; Prof. Dr. Tudor Eliade CIULEANU, Institutul Oncologic "Prof. Dr. I. Chiricuta", Cluj-Napoca; Conf. Dr. Serban NEGRU,Centrul de oncologie OncoHelp, Timisoara; Dr. Eugeniu BANU, Spitalul Sf. Constantin, Brasov; Asis. Univ. Dr. Nicoleta Berbec, Spitalul Clinic Coltea, Bucuresti; Dr. Kenneth RUSSELL, Caris Life Sciences, Basel,Elvetia. 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro