Spitalele care vor cere bolnavilor să-şi cumpere medicamente sau materiale sanitare pe durata internării vor fi sancţionate cu reţinerea a 1 la sută din valoarea contractului cu casa de asigurări de sănătate şi chiar rezilierea acestuia, a declarat preşedintele CNAS Vasile Ciurchea.

"Un pacient, când se internează, nu trebuie să fie pus să plătească nimic pentru medicamente şi materiale sanitare. Dacă este pus, atunci trebuie să se întoarcă la casieria spitalului şi să solicite decontarea. Încercăm să reglăm această situaţie. Sigur că luăm măsuri concrete, atunci când un furnizor de servcii medicale greşeşte i se întrerupe contractul cu casa pentru o perioadă. Nu cred că cineva îşi permite să greşească dacă pierde contractul cu casa", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, precizând că reglementarea este valabilă din 1 aprilie.

Potrivit lui Ciurchea, orice funizor, manager, medic, şef de secţie, care va trimite bolnavii să-şi ia medicamente va fi sancţionat.

"Dacă un spital greşeşte cu ceva, sigur nu poţi să închizi spitalul. Prima sancţiune va fi de 1 la sută din valoarea totală de contract. Dar dacă greşeşte continuu, atunci putem merge şi până la rezilierea contractului. Deciziile se iau cu celeritate. Pacientul poate să reclame în foarte multe locuri astfel de situaţii, inclusiv la CNAS. Ţinem cont de reclamaţiile pacientului. De asemenea vor fi sancţionaţi şi cei care le cer coplată pacienţilor care au bilet de trimitere", a mai spus preşedintele CNAS.

Întrebat despre modificările la contractul cadru, preşedintele CNAS a spus că sunt puţine.

"Este vorba despre mai multe vizite la domiciliul bolnavilor, dar nimeni nu este obligat să facă 40 de vizite. De asemenea, un laborator de analize trebuie să deschidă un punct de lucru, avizat, acreditat şi să aibă maşină specială care transportă probe de sânge. Diferenţa este că şi acum se poate recolta sânge în cabinetul medicului de familie, dar acel punct de recoltare să fie făcut după toate regulile. Cardul de sănătate mai pune ordine. Dacă de fiecare dată la recoltare se foloseşte cardul, atunci înseamnă că a fost nevoie de acel serviciu", a spus Ciurchea.

El a mai precizat că nu se percepe coplată pentru tomografie şi RMN.

Potrivit preşedintelui CNAS, în 2014 nu s-au cheltuit toţi banii alocaţi serivciilor paraclinice, rămânând aproape 100 de milioane lei.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro