Dr. Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Sanatate, preconizeaza ca din 25 noiembrie sa inceapa testarea cardului de sanatate, iar de la 1 ianuarie, implementarea obligatorie a acestuia pentru tot sistemul de sanatate.

„Intentionam ca pe 25 decembrie sa declansam intrarea cardului in productia asistata, adica folosirea acestuia. Sigur ca funtioneaza in paralel cu actualul sistem, pentru a nu-i crea pacientului nicio disfunctionalitate, dar trebuie sa stim cum reactioneaza sistemul in momentul in care sunt folosite foarte multe carduri o data”, a explicat presedintele CNAS.

Pana in acest moment, 11, 5 milioane de asigurati si-au primit cardurile de sanatate.

„Suntem intr-un stadiu foarte avansat, in sensul ca 11, 5 milioane de carduri au ajuns deja la cetateni acasa, ceea ce inseamna un procent foarte mare, restul fiind fie in procesare la posta, fie la CNAS. (...) La Braila, s-au intors 600 de carduri, ceea ce pentru un judet, din punctual nostru de vedere, este foarte putin”, a mai spus Vasile Ciurchea.

Asiguratii care nu ajung la posta sau la Casa Judeteana de care apartin sa isi ridice cardurile, vor putea sa le ia direct de la medicul de familie, odata cu prima vizita la acesta.

„De ce am negociat aceasta chestie si am discutat-o cu medicii, pentru ca este greu sa pui un om din judet sa se duca la Casa de Asigurari (n.r. de care apartine), trebuie sa se incadreze intr-un anume program, sa isi ia cardul si apoi sa se duca acolo unde are nevoie. La medicul de familie, mai devreme sau mai tarziu, oricum se duce. Sigur, daca are o urgenta, se duce direct sa isi resolve urgenta, nu este nevoie de card”, a mai spus Ciurchea.

Cardul de sanatate functioneaza in centrele-pilot are fac dializa.

„La acest moment, sistemul reactioneaza foarte bine, dar sigur ca la un numar restrans. Functioneaza o testare a cardului in centrele-pilot in dializa. Nu sunt probleme sau problemele care au fost au fost miore si s-au rezolvat foarte repede. Dar este important ca la o scara mare si la nivel nationla cum functioneaza cardul si suntem extrem de interesati in a nu rapi din timpul de consultatie, in a nu pune pacinetul sa mai astepte sau sa-i cream un disconfort si noi dorim ca sistemul sa functioneze pentru ca acest card are un rol extrem de important, si anume: acela ca va valida calitatea de asigurat si va confirma ca acest serviciu a fost efectuat intr-un anume moment si la un anume furnizor de servicii”, a mai explicat presedintele CNAS.

Presedintele CNAS a facut aceste declaratii in cadrul Conferintei Nationale de Farmacie, ce are loc la Bucuresti si se desfasoara pana pe 15 noiembrie.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro