Acum, există posibilitatea ca medicii să aleagă ce cititor de card doresc, au o paletă largă la dispoziție, cu costuri de la cinci la 40-50 de euro. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a spus, la vizita ministrului Sănătăţii la Timişoara, de acum două zile, că, dacă va fi cazul, va propune instituţiei pe care o conduce achiziţionarea acestor cititoare pentru cei 432 de medici de familie din Timiş.
„Dacă se pune problema de 20 de euro la peste 400 de medici de familie le cumpărăm noi şi le dăm pe inventar. Bani avem, numai să ne putem încadra din punct de vedere legal. Nu trebuie să sufere sistemul de sănătate”, a spus Bojin.
Până când nu vor avea toţi medicii de familie aceste cititoare, folosirea cardului naţional de sănătate nu va fi obligatorie. Fiecare accesare de serviciu de sănătate se va face în baza acestui card, care va avea un cod PIN, la fel ca un card bancar. Cardul de sănătate primit acasă de asigurat este inactiv. Intrat în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului naţional (000) va fi schimbat cu un pin personalizat format dintr-o combinaţie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient. Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem. Acest pin va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate. Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sănătate este opţională şi se realizează doar la medicul de familie. Această etapă nu este obligatoriu să se realizeze concomitent cu activarea cardului.
Cardul naţional va face dovada calităţii de asigurat şi va confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiţi mai eficient şi mai transparent. Unul dintre principalele obiective ale CNAS este ca, începând de anul viitor, toate serviciile medicale să fie validate şi decontate doar prin intermediul cardului naţional.