Începând cu luna iunie, când va avea loc contractarea serviciilor medicale, din spitalele ieşene se vor „evapora” 132 de paturi. Mai exact, dacă la sesiunea de contractare din 2015 Iaşul a avut înregistrate 6.991 de paturi, potrivit Ordinului 321/2016, publicat în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii martie, în 2016, numărul de paturi din judeţ nu trebuie să depăşească 6.859 de unităţi. Politica de reducere a numărului de paturi din România a fost demarată în 2014, atunci când Guvernul a aprobat Planul Naţional de Paturi 2014-2016, potrivit căruia în acest interval numărul paturilor din spitale trebuia să fie redus cu peste 4.000 de unităţi.
Managerii spitalelor ieşene au precizat că, momentan, nu au fost informaţi de CJAS că pentru întocmirea dosarului de contractare trebuie să-şi revizuiască numărul de paturi, însă, având în vedere că este o politică naţională, cel mai probabil, vor fi nevoiţi să facă acest lucru. Pe de altă parte, managerii arată că, potrivit experienţei ultimelor ani în care, la fel, au fost nevoiţi să-şi reducă numărul de paturi, fizic paturile nu vor fi distruse. Ele se vor menţine în spital, însă nu vor fi contractate. „Nu am fost anunţaţi că trebuie să reducem numărul de paturi, dar până la contractare putem fi anunţaţi. În orice caz, eu mă voi prezenta la contractare tot cu 1.128 de paturi. În 2014, de exemplu, m-am prezentat tot cu atâtea paturi, dar am contractat 1.116.
Ministerul Sănătăţii a argumentat reducerea numărului de paturi susţinând că urmăreşte să atingă în 2016 media europeană la acest capitol, 4,8 la 1.000 de locuitori. ...citeste mai departe
Autor IULIA CIUHU