Norme Coca 2023 - 2024

Au rămas mai puţin de două luni până când cardul de sănătate va fi obligatoriu pentru fiecare vizită pe care o vom face la medicul de familie sau la spital, însă mai sunt mii de persoane care încă nu şi-au ridicat documentul de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Pentru a grăbi procesul de distribuire a cardurilor de sănătate, medicii de familie, în special cei care acordă asistenţă medicală în mediul rural, şi-au luat obligaţia să le ridice de la sediul CJAS şi să le înmâneze personal pacienţilor. Din cei 256 de medici de familie din judeţul Galaţi, doar 70 nu şi-au luat obligaţia să ridice cardurile pentru a le distribui pacienţilor.

„Pentru persoanele asigurate care fac parte din sistem, cardurile de sănătate au ajuns la Galaţi, prin Poşta Română, în două tranşe, ultima fiind în ianuarie 2015. Iniţial, aceste carduri au fost împărţite prin poştă, dar pentru cei care nu au fost găsiţi acasă, cardurile au fost aduse la Casa Judeţeană de Sănătate. Noi am avut returnate 47.668 de carduri. Până acum s-au distribuit 14.346 de carduri şi au rămas 33.322, care nu au ajuns la aparţinători. Trebuie să le mulţumesc medicilor de familie din zona rurală a judeţului Galaţi, care au înţeles că le este greu asiguraţilor să se deplaseze din comunele de la marginea judeţului până la Galaţi.

Aceşti medici au solicitat eliberarea cardurilor pentru asiguraţii pe care îi aveau pe liste. Medicii de familie din rural au distribuit 6.337 de carduri, iar prin ghişeele de la CJAS am eliberat 8.009 carduri. Acum, în Galaţi, avem 26.713 carduri de distribuit cu cod de parafă şi 4.361 fără cod de parafă. Acestora le vom căuta noi localitatea, să vedem la ce medici de familie s-au înscris între timp. Printre cele 26.713 de carduri avem 2.148 din alte judeţe, cele mai multe din Bucureşti. Este vorba de persoane care s-au mutat în alte localităţi şi cardul a venit la medicul unde au fost înscrise iniţial. Şi în Galaţi, 30 din cei 102 medici de familie au solicitat să distribuie cardurile prin cabinetele dumnealor.

Înţelegem că sunt foarte aglomeraţi în această perioadă, pentru că este sezonul infecţiilor respiratorii şi vin mai mulţi pacienţi la ei, dar cred că până se va face noua contractare, în aprilie, s-ar putea rezolva şi această situaţie. Pentru că sunt şi multe persoane ocupate care nu reuşeau să îşi ia cardurile nici de la noi şi nici de la medicul de familie, în timpul programului, am eliberat cardurile , pe baza de tabel, unor reprezentanţi ai acestor firme, instituţii, gen Primărie, Prefectură, unităţi şcolare, unităţi de învăţământ care ne-au solicitat asta.

Sperăm în înţelegerea medicilor de familie, deoarece plata se va face în funcţie de activarea cardurilor cu servicii prestate asiguraţilor, aşa că este în interesul lor să contribuie la distribuţie”, a precizat dr. Elena Vrabie, managerul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro