Norme Coca 2023 - 2024

Directorul de Relaţii Contractuale din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Mureş, Rodica Biro, a anunţat că majoritatea medicilor de familie refuză să preia cardurile de sănătate care nu au putut fi distribuite de Poşta Română, invocând faptul că nu vor să devină poştaşi. 

Potrivit reprezentantei CAS Mureş, din cei 315 medici de familie din judeţ, doar 73 s-au arătat dispuşi să contribuie la distribuirea cardurilor de sănătate către populaţie, în condiţiile în care, la începutul anului, mai erau de transmis pacienţilor doar 18.435 de carduri, din totalul de 400.449 tipărite pentru locuitorii judeţului. 

"Am avut polemici şi discuţii în demersul nostru de a atrage ca suport asistenţa medicală primară, medici de familie, în distribuirea cardurilor şi spre neplăcuta noastră surpriză medicii nu au fost de acord, invocând că nu vor să devină poştaşi, că nu există nicio prevedere, că este ilegal ceea ce le solicităm noi, motiv pentru care s-a modificat HG nr. 900 şi s-a introdus o menţiune în acest sens: se spune că acele carduri returnate prin poştă pot fi distribuite la nivelul CAS judeţene cât şi prin medici de familie. Prin bunăvoinţa lor, din 315 medici de familie 73 sunt cei care s-au prezentat la Casă şi am distribuit 3.402 carduri. Am avut întâlniri repetate cu medicii de familie, le-am solicitat să se prezinte la Casă pentru că numărul cardurilor pe care îl au de distribuit pe fiecare medic este undeva între 165 şi 4-5 bucăţi. Într-o asemenea paletă, media e în jur de 60-70 de carduri pe medic de familie. Nu mi se pare un efort mare, sunt foarte mulţi care ar fi avut de distribuit între 30 şi 40 de carduri", a spus Rodica Biro. 

Biro a arătat că sunt medici din mediul rural la care CAS Mureş a făcut apeluri în mod repetat pentru a scuti pacienţii - majoritatea bătrâni şi săraci - să de deplaseze la Târgu Mureş, însă aceştia nu au răspuns. 

"Suntem dezamăgiţi de interesul pe care şi l-au dat medicii din judeţul Mureş. Fac excepţie pentru că, de la începutul anului, au fost judeţe din Transilvania - Sibiu, Alba - în care absolut toţi medici de familie, înainte să existe modificarea legislativă, au distribuit cardurile. Rămâne pentru noi un mare semn de întrebare de ce interesul acestor medici este aşa de scăzut în a da o mână de ajutor unor persoane ale căror carduri au ajuns la CAS", a susţinut aceasta. 

Rodica Biro a precizat că la nivelul judeţului Mureş au fost tipărite, în total, 400.449 de carduri, până la sfârşitul anului 2014 au fost distribuite prin Poşta Română 379.178, iar returnările la CAS au fost 18.435. "De la începutul anului ne străduim să ajungă la populaţie aceste 18.435 de carduri. Ne-am mobilizat, avem ghişeu specializat pentru distribuirea lor către populaţie, dar oricât de bine intenţionaţi am fi, este o problemă pentru populaţie să se deplaseze în Târgu Mureş pentru a ridica cardurile de la ghişeul CAS Mureş. În aceste condiţii, la nivelul CAS Mureş au fost distribuite 1.610 carduri până la 12 martie 2015", a precizat Rodica Biro.

AGERPRES 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro