Norme Coca 2023 - 2024

Șefa Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș (SCJ), profesor doctor Martha Orsolya, a anunțat miercuri, că în perioada 25-27 iunie, la Târgu Mureș va avea loc un screening gratuit de incontinență urinară, acțiune unică în România.

'Din datele statistice, în România, 18 până la 20% dintre femei suferă de incontinență urinară, iar un studiu de anvergură realizat în 10 țări spune că fiecare a 4-a femeie adultă și fiecare al 10-lea bărbat pierde involuntar urină. Sunt niște date care sunt foarte importante, iar în 2013, pe plan mondial, au fost 3,14 milioane de pacienți care suferă de acest inconvenient, iar până în 2030 va crește la 4,7 milioane numărul acestora. Sunt mulți factori de risc: fumat, obezitate, numărul crescut al nașterilor pe cale vaginală și așa mai departe. Este o suferință care nu le îndeamnă pe femei să meargă, de multe ori, la medic (...) La Clinica de Urologie din Târgu Mureș am controlat anul trecut 137 de paciente, am depistat majoritatea cazurilor la femei de 60-69 de ani prezența acestei incontinențe (...) Din cele 137 de femei, în 30 de cazuri s-a impus terapie, în 16 cazuri fiind nevoie de bandelete urinare', a arătat dr. Martha Orsolya.

Potrivit acesteia, la bărbați, din 150 de cazuri la screening-ul de prostată realizat în Clinica de Urologie, au fost depistate 8 cazuri de cancer în fază incipientă.

Dr. Martha Orsolya a arătat că zilnic 3-4 femei se prezintă la Clinica de Urologie din Târgu Mureș cu această afecțiune, însă în realitate numărul este mult mai mare și că din acest motiv acțiunea începută la SCJ Mureș ar trebui extinsă la nivel național.

'Ar fi un element important să o facem pe plan național, să facem un program amplu, care dorește să depisteze această pierdere involuntară de urină la vârstă precoce, pentru că 1% din fetițele care pierd noaptea urină va avea pierdere de urină și la vârsta adultului și va avea un imbold negativ asupra vieții. Un program național care să vadă aceste cazuri, să se întocmească niște chestionare la nivel de școală, apoi la nivel de medic de familie, aceasta este dorința noastră. Sunt niște acțiuni care se concentrează acum în județul Mureș, dar dorința noastră este să le extindem la nivel național', a susținut dr. Martha Orsolya.

Șefa Clinicii de Urologie din Târgu Mureș a arătat că la screening-ul gratuit de incontinență urinară pacientele trebuie să se prezinte personal pentru programare, întrucât doi medici le vor evalua dacă au sau nu probleme care să necesite investigații medicale aprofundate.

'Targetul nostru — pacienții care au împlinit vârsta de adult, adică de la 17 ani—și limita superioară să fie undeva între 70 și 80 de ani. Vrem să ne adresăm populației active pentru că sunt studii internaționale, de anvergură, care spun că deja prima pierdere involuntară de urină, ocazională, începe la 18-20 de ani (...)Incidența crește cu vârsta și ajunge la 70-75 de ani, unde fiecare a doua femeie suferă. Vrem să ajutăm pacientele, să depistăm cazuri noi, în faza incipientă unde resursele terapeutice sunt foarte vaste (...) Avem de-a face cu o afecțiune care se poate trata și preveni. Noi, la Târgu Mureș, efectuăm aceste screening-uri de două ori pe an, pentru bărbați și femei', a arătat dr. Martha Orsolya.

Managerul SCJ Mureș, dr. Ovidiu Butuc, a arătat, la rândul său, că a venit timpul ca, pe lângă activitatea terapeutică, medicii să încerce să conștientizeze pacienții și asupra părții de prevenție și de evaluare a simptomatologiei unor afecțiuni care, uneori, pot fi trecute cu vederea.

'Din acest punct de vedere, împreună cu Clinica de Urologie, condusă de conf. univ. dr. Martha Orsolya, cu ocazia Săptămânii Internaționale a Continenței, SCJU Mureș prin Clinica de Urologie organizează un screening gratuit care vizează incontinența urinară la femei. În cadrul acestui screening sunt așteptate femeile cu vârste cuprinse între 17 și 80 de ani, care suferă de pierdere urinară involuntară. Screening-ul se va desfășura la Clinica de Urologie, în perioada 25-27 iunie, între orele 8:00-14:00. Programările se vor face personal la Clinica de Urologie, la dr. Buzsi Eniko și dr. Moldovan Veronica, în zilele 19-20 iunie, în intervalul 11:00-13:00. În măsura posibilităților, limita va fi de 30 de femei pe zi', a spus Butuc.

Managerul SCJ Mureș a susținut că incontinența urinară este un simptom, dar poate fi și consecința unei boli.

'În absența unui tratament adecvat, poate deveni un handicap în ceea ce privește activitatea fizică, profesională, socială și sexuală, fără a mai pune în discuție și problemele de anxietate și de depresie cu care, de obicei, această simptomatologie se complică. Unele forme se pot complica cu infecții urinare severe, iar în unele cazuri, cu infecții ale pielii, care pot deveni foarte greu de tratat', a susținut dr. Ovidiu Butuc.

AGERPRES/

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro