Norme Coca 2023 - 2024

Decizia se aplică în toate clinicile universitare româneşti.

Din cauza acestui fapt,medicii cercetătorii nu mai au voie să interneze cronici şi să emită orice act scris, cu exceptia gărzilor, pentru care fac contract separat.

Decizia luată de conducerea CNAS a pus pe jar colectivul de medici cercetători din Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Conducerea celor două spitale a reziliat contractele de muncă pentru aproximativ 150 de medici cercetători. Aceştia se vor trezi luna aceasta că nu vor mai primi la salariu decat banii pe gărzile efectuate. Veniturile acestora se vor diminua drastic, cu aproximativ 2000-2500 de lei.

Mai mult, medicii primari nu mai au voie să fie şefi de gardă. În condiţiile în care sistemul medical se confruntă cu o lipsă acută de personal specializat, decizia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate mai bate un cui în sistemul medical românesc.

Diminuarea veniturilor medicilor cercetători este cauzată de prevederile unei legi mai vechi (Legea 95/2006- n.r.) prin care se stabilea că într-o unitate sanitară se pot desfăşura şi activităţi de cercetare ştiinţifică medicală. Legea respectivă a fost elaborată pentru a permite anumitor spitale să beneficieze de criterii suplimentare privind capabilităţile şi performanţele pe care le poate oferi o anumită unitate într-un clasament alserviciilor medicale.

Toate au fost bune şi frumoase până în luna noiembrie 2015, când Ministerul Sănătăţii a emis un ordin transmis Casei Naţională de Asigurări de Sănătate. Acesta stabilea că “medicii care ocupă funcţii de cercetare fac parte din structurile de cercetare, aceştia nu ocupă funcţii de medici pe specialităţi în secţii/compartimente cu paturi sau în cabinetele de specialitate din ambulatoriul integrat şi, ca urmare, nu desfăşoară activitate medicală la nivelul acestor structuri. Medicii încadraţi pe funcţii de cercetare au dreptul, dar nu obligaţia, de a efectua gărzi plătite, în afara programului de la norma de bază, în specialitatea în care sunt confirmaţi prin ordin al ministrului sănătăţii” .

Reprezentanţii CNAS s-au conformat ordinului primit şi l-au pus în aplicare. Cum ? Simplu. Au hotărât să nu mai deconteze niciun serviciu efectuat de medicii cercetători în interiorul spitaleor unde erau angajaţi.

Suntem curioşi ce se va întâmpla în spitale ca urmare a acestei decizii aberante, având în vedere faptul că oricum spitalele se confruntă cu o lipsă acută de personal medical.

Sursa

 

COMENTARII

Alina Verzea

In mod normal medicul cercetator de diverse grade ar trebui echivalat cu gradele universitare.diferenta este ca un cadru didactic sustine examenul de confirmare din materia pe care o va preda,medicul cercetator stagiar sustine examen din materia de secundariat sau rezidentiat in cadrul institutelor de cercetare afiliate Academiei de Stiinte Medicale.evolutia ulterioara si gradul de incadrare precum si drepturile banesti revin din activitatea de cercetare si cea de integrare clinica cu jumatate de norma.o parte dintre ei,pe care eu ii cunosc sunt profesionisti desavarsiti.eu cred ca este o metoda de a face loc unora sau altora,de a face economii,de a discredita spitale si sectii de valoare,de a ne bate joc de medici buni si foarte buni.

 

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro