Norme Coca 2023 - 2024

Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a declarat într-o conferinţă de presă că pacienţii nu trebuie să îşi facă nicio grijă dacă nu au card de sănătate pentru că vor primi serviciile medicale de care au nevoie.

Acesta a reamintit că doar 3% din populaţiei nu a primit cardul de sănătate şi că este normal ca serviciile medicale acordate fără card să fie monitorizate.

"Sistemul nu este blocat, nu a fost blocat. A existat o întârziere dar nici în niciun caz nu a fost blocat. Nu putea să fie cineva refuzat motivând că sistemul nu funcţionează", a afirmat preşedintele CNAS.

Conform acestuia, pe data de 27 aprilie au fost activate 50.277, iar astăzi, pe 4 mai, 57.177 carduri de sănătate. "Dacă sistemul nu ar fi funcţionat, aceste carduri nu erau activate", a continuat Vasile Ciurchea, adăugând că niciodată nu a spus că totul este perfect, însă cardul trebuie folosit.

Legat de sesizările primite de CNAS, până la ora 13.00, s-au înregistrat 150 de e-mailuri prin care se sesizau anumite probleme.

Totodată, tot până la acea oră, s-au acordat 3.608 de servicii medicale fără card şi 3.823 cu card de sănătate, dintre care 2.277 de servicii au fost la medicii de familie.

Întrebat dacă s-a dat vreo sancţiune, preşedintele Casei a afirmat că astăzi nu, însă urmează.

Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti a fost luată cu asalt de sute de persoane. Oamenii sunt nervoşi şi spun că au venit să-şi ridice cardurile de sănătate pentru că medicii de familie au refuzat să le acorde servicii medicale în lipsa acestora.

Întrebat ce sancţiuni riscă furnizorii care nu acordă servicii medicale pacienţilor care nu au card, directorul general al CNAS Radu Ţibichi a spus că mai întâi avertisment, apoi penalizări de 5%, 10% şi 15% iar, în cele din urmă, rezilierea contractului.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro