Norme Coca 2023 - 2024
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) atenţionează bolnavii cu cancer că au nevoie de un singur bilet de trimitere de la medicul de familie pentru o cură cu citostatice, iar aceasta poate fi de maximum şase şedinţe, programate de regulă la interval de trei săptămâni una de cealaltă.

Foto: Mediafax Foto

"În primul rând, este important de reţinut că medicul de familie poate elibera oricâte bilete de trimitere sunt necesare pe parcursul unei luni. Dar nu vrem să punem bolnavii pe drumuri, de aceea l-am atenţionat pe managerul Institutului Oncologic Bucureşti că pacienţii trebuie să prezinte un singur bilet de trimitere, odată cu prima şedinţă din cură. Spre exemplu, o cură are şase sedinţe, maximum cât poate fi prescris. Pacientul va prezenta un singur bilet de trimite odată cu prima şedinţă. Pentru celelalte cinci şedinţe, pacientul va veni fără bilet de trimitere", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Pe o reţea de socializare a apărut infromaţia potrivit căreia de la 1 septembrie 2014 li se cere bolnavilor de cancer trimitere de la medicul de familie pentru "orice analiză sau internare în ambulatoriu".

"Statul român în frunte cu Casa Naţională de Asigurari de Sănătate a decis că bolnavii care se tratează la Institutul Oncologic Bucureşti ar trebui să se împuţineze. Prin urmare a introdus o reglemetare prin care cere bilet de trimitere de la medicul de familie pentru orice analiză sau internare în ambulatoriu. Ca sa înţelegeţi, analizele de control necesare în astfel de cazuri se fac de câteva ori pe lună în condiţiile în care medicul de familie, conform reglementărilor aceleiaşi CNAS, nu poate acorda decât o singură trimitere în aceeaşi lună. La fel, tratamentele de chimioterapie presupun protocoale de adiministrare la intervale precise, cicluri de zile mai mici de o lună, dar pentru începerea acestor tratamente e necesară o evaluare medicală, analize, care nu se pot face decât pe baza trimiterii de la acelaşi medic de familie. Tot o dată pe lună. Bolnavii de cancer cer să înceteze această situaţie absurdă şi criminală", se arată într-un mesaj postat pe Facebook.

Preşedintele CNAS a mai explicat că orice analiză de control necesară pe durata unei cure nu presupune un alt bilet de trimitere.

Toate casele de asigurari de sănătate au primit aceste precizări şi sunt obligate să le transmită furnizorilor de servicii medicale cu care se află în relaţie contractuală şi care derulează astfel de activităţi, a mai spus Ciurchea.

Afecţiunile oncologice fac parte din categoria afecţiunilor care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate, fără a fi necesară prezentarea unui bilet de trimitere, conform Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 619/360/2014.

În spital, serviciile medicale se acordă asiguraţilor pe baza biletului de internare eliberat de medicul de familie. Însă, medicii care îşi desfăşoară activitatea în ambulatoriul integrat al unui spital, în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, pot recomanda internarea în spitalul respectiv - în spitalizare de zi sau continuă - prin emiterea în acest sens a unei scrisori medicale, fără a fi necesară eliberarea unui bilet de internare.

citeste aici documentul in fotocopie

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro