Norme Coca 2023 - 2024

Sindicatului Medicilor din Bucuresti si Ilfov a protestat pentru nedecontarea consultatiilor efectuate in ambulatoriul de specialitate prin noile norme ale CoCa 2014. CNAS  RASPUNDE 

Noile norme la Contractul-cadru 2014-2015 nu aduc modificări referitoare la numărul de consultaţii acordate bolnavilor cu afecţiuni cronice, informează un comunicat de presă remis duminică de Biroul de presă al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Precizarea survine în urma protestului de duminică al Sindicatului Medicilor din București și Ilfov referitor la nedecontarea consultațiilor efectuate în ambulatoriul de specialitate prin noile norme ale MS/CNAS — OMS 619/CNAS 360 .

'Facem precizarea că şi vechile norme de aplicare ale Contractului-cadru prevedeau o consultaţie pe lună sau pe trimestru în cazul pacienţilor cu afecţiuni cronice, în funcţie de decizia medicului specialist', se arată în comunicat.

'De asemenea, atât vechile norme, cât şi noile norme de aplicare ale Contractului - cadru prevăd ca asiguraţilor cu diagnostic deja confirmat, la externarea din spital, li se mai pot acorda maxim două consultaţii în ambulatoriu în cadrul aceleiaşi luni în care au fost internaţi în spital. În cazul în care afecţiunea se acutizează, pacientul se poate prezenta la medicul din ambulatoriul de specialitate, la recomandarea medicului de familie, chiar dacă a beneficiat de o consultaţie în acea lună ca pacient cronic cu schema terapeutică bine stabilită', mai spune documentul citat.

Potrivit CNAS, singura modificare adusă de noile norme este reţeta fracţionată pentru pacienţii cronici. Reţeta poate fi emisă pe 60 sau 90 de zile.

'O modificare foarte importantă adusă de noile norme este faptul că acum şi medicii de specialitate pot să prescrie reţetă pentru tratamentul necesar pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, pentru afecţiunile cronice. Înainte de stabilirea unui diagnostic de boala cronică, pacientul respectiv merge la medicul de familie sau în ambulatoriul de specialitate pentru o boală acută sau subacută, beneficiind de un număr mai mare de consultaţii pe lună, pentru a se stabili diagnosticul unei boli pentru o afecţiune cronică.

Consultaţia lunară sau trimestrială se acordă bolnavilor cu diagnosticul unei boli cronice deja stabilit', se mai arată în comunicat.

AGERPRES

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro