Subfinantarea medicinii primare si de ambulator este agravata de decontarea de catre CNAS a unor servicii ambulatorii raportate fictiv, servicii de care pacientii nu au beneficiat in realitate, dar care sporesc numarul pacientilor ce se adreseaza spitalelor, sustine senatorul Valeriu Todirascu (Noua Republica).
Se maresc astfel costurile rezultate din spitalizari care ar fi putut fi evitate, mai sustine acesta, acuzand Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ca nu are capacitatea sa opreasca deturnarile de fonduri.
"In anul 2012, din sumele colectate la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) pentru serviciile medicale in ambulator, mult mai numeroase, s-au cheltuit numai 450 mln Euro (2.034,8 mln LEI). Valoarea totala a fondurilor deturnate prin decontarile false de la CNAS, dupa evaluarile celor din sistem, este de aproximativ 20% din sumele totale decontate, deci ajunge la imensa suma de 100 milioane euro anual (400 milioane lei) ", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Senatorul Valeriu Todirascu afirma ca "cele mai multe raportari false se intalnesc in cabinetele medicilor de specialitate din policlinicile publice sau private, unde medicii specialisti, cu ajutorul medicilor de familie care furnizeaza trimiterile, inregistreaza servicii fictive (consultatii si explorari neefectuate) alaturi de cele corect inregistrate".
"Astfel, furnizorii de servicii din ambulatoriu, constransi de veniturile insuficiente, au 'invatat' cum sa-si 'rotunjeasca' veniturile prin raportari false", mai sustine senatorul.
Valeriu Todirascu atrage atentia si asupra faptului ca nu exista un control corespunzator, nu exista sanctiuni pentru cei depistati cu astfel de inregistrari fictive si nu exista sanctiuni pentru controlorii de le CNAS care inchid ochii la acest furt.
Utilizarea cardurilor de sanatate si coplata ar fi reprezentat modalitati de stopare a fraudelor, dar ele nu au fost aplicate de guvernul Ponta.
"Suplimentar, nu toti medicii sunt dispusi sa raporteze fals si, de aceea, medicii cinstiti sunt defavorizati fata de cei necinstiti care castiga de 2-3 ori mai mult decat ar fi indreptatiti.
Decontarea serviciilor sub costul real stimuleaza, astfel, necinstea si incompetenta si creeaza un cerc vicios din care sufera pacientul platitor de asigurari de sanatate", conchide senatorul NR.
Sursa: comunicatedepresa.ro