CNAS dezinformează                                        Nr. 59 / 14.05.2015

                Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) confirmă faptul că medicii de familie au înţeles de la bun început importanța cardului de sănătate, ca instrument de a evidenţia consumurile reale din sistem. De aceea, nu s-au opus folosirii lui niciodată.

            Poziția noastră în ceea ce priveşte distribuirea cardurilor de sănătate este nemodificată de mai bine de 3 ani:  medicii de familie nu au dorit şi nu doresc să se implice în această activitate.  De asemenea nu dorim să mai acceptăm alte sarcini administrative trasate de către decidenţi în detrimentul actului medical de calitate pe care ar trebui să îl acordăm pacienților noștri. Suntem convinşi că decidenţii înţeleg acest lucru şi din respect pentru pacienţi, dar şi pentru corpul medical, vor începe să ia deciziile corecte.

            Dealtfel, dată fiind poziția fermă a medicilor de familie pe acest subiect, modalitatea de distribuire a cardurilor a fost modificată anul trecut si anul acesta  astfel încât această activitate a devenit opțională pentru medici şi a fost plătită Poștei Române. Cu siguranţă, printr-o mai bună organizare a caselor de asigurări, până la sfârşitul acestei luni, vor ajunge la destinatari şi cele doar 3% carduri care încă nu sunt distribuite, conform datelor oferite de CNAS. 

            În contextul pretinsului parteneriat între CNAS și furnizori, este regretabilă dezinformarea pe care CNAS o practică în mod curent, pentru a masca modul dezastruos în care implementează proiectul național privind cardul de sănătate. Acţiunile de intimidare, manipulare și dezinformare repetate generate de autorități de la data de 1 mai sunt menite să distragă atenția de la disfuncțiile majore de funcționare a noului proiect. Nu înțelegem de ce încercările medicilor de familie de a oferi feedback în mod constructiv pentru ca proiectul cardului de asigurat să functioneze optim, fără afecta pacienții și calitatea serviciilor medicale acordate, sunt catalogate drept opoziție, sabotaj și încercări de blocare a proiectului. Proiectul este necesar, nu poate fi oprit, dar detaliile fine ale implementării trebuie executate corect.

            Precizăm încă o dată că, în ciuda declarațiilor din presă și ale indicațiilor transmise caselor județene de CNAS, în continuare NU există suport legal pentru decontarea serviciilor acordate fără card (cu excepția adeverințelor eliberate pentru refuzul cardului din motive religioase). Deasemenea, amenințările privind sancțiunile trebuie susținute de suportul legal pentru acestea. Solicităm baza legală (legea, articolul, numărul monitorului oficial în care a fost publicată) pentru cele de mai sus.

            Îi asigurăm pe pacienţi de supremul nostru respect, pe decidenţi de întreaga noastră bună credinţă și pe reprezentatii presei de disponibilitatea noastră spre comunicare.  

 

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

 

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea ăi aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

 

 

Preşedinte FNPMF                                                                                        Vicepreşedinte SNMF

Dr. Doina Ileana MIHĂILĂ                                                                           Dr. Sandra Adalgiza ALEXIU

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro