Norme Coca 2023 - 2024

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care are un buget de cheltuieli de 22,9 mld. lei în 2015, a anunţat că anul viitor va continua proiectul de informatizare cu extinderea reţetei electronice şi la produsele care nu sunt compensate de către stat, cu biletele de trimitere electronice şi cu un portal cu activitatea integrală a caselor de sănătate.

„Vom extinde de asemenea dosarele electronice. Acum sunt peste 3,5 milioane de dosare în sistem şi aproape 6.000 de medici care le folosesc. În dosar se va vedea toată traiec­toria urmată de pacient pentru a avea o imagine foarte clară atunci când se află în faţa medicului“, a spus Vasile Ciurchea, care din iulie a fost numit la conducerea CNAS.

Dosarul electronic este unul din proiectele pe care CNAS le are în derulare anul acesta şi care se ridică la peste 80 mil. lei (18,5 mil. euro). Acesta vine să completeze informatizarea sis­temului sanitar începută cu sistemul informatic unic inte­grat şi continuat cu reţeta electronică şi cardul de sănătate. Re­ţeta electronică a fost introdusă în 2013 şi este obligatorie doar pentru medicamentele compensate de către stat, iar cardul de sănătate este de asemenea în derulare.

CNAS va avea în 2015 un buget de cheltuieli de 22,9 mld. lei, similar cu cel de anul trecut.

„Bugetul pentru 2015 nu este mai mic. Nu vor exista pro­ble­me în ceea ce priveşte finanţarea bugetului pentru sănă­tate. Dacă nu am avut probleme cu aceeaşi sumă în 2014, pro­ba­bil că nu vom avea nici în 2015, cu menţiunea că trebuie să asi­gurăm servicii dar să le plătim doar pe cele efectuate şi nu ser­viciile fictive. De câte ori am avut o informaţie că un ser­viciu nu ar fi fost acordat, am luat măsuri la acel moment. La ni­velul casei au existat peste 3.200 de controale în cursul acestui an, avem o sumă de recuperat şi mai sunt procese pe rol”, a mai spus Ciurchea.

Aflat în faţa presei pentru a prezenta bilanţul CNAS pentru 2014 şi planurile pentru 2015, el s-a referit la plăţile pentru tratamentul în străinătate al românilor care apasă tot mai greu bugetul instituţiei.

Ciurchea a afirmat că la începutul anului datoriile pe care CNAS el avea către furnizorii din afara ţării erau de aproape 900 mil. lei (200 mil. euro) dar că acesta au scăzut la 800 mil. lei (180 mil. euro) în prezent. Raportat la bugetul total al instituţiei, acestea reprezintă 3,4% din cheltuieli.

Şeful CNAS am mai spus că în 2014 plăţile făcute în contul acestei datorii au fost mai mari decât se angajese iniţial, în încercarea de a ajunge la zi cu sumele, dar că încearcă să convingă pacienţii că se pot trata şi în ţară.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro