Soldul pe care îl are înregistrat în acest moment CNAS pentru plățile externe de servicii medicale de care au beneficiat cetățenii români este de 190 de milioane euro, a declarat marți președintele instituției Radu Țibichi.

"Anul trecut în jur de 25.000 de pacienți s-au tratat în străinătate. Numărul documentelor de plată este mai exact de 50.000, însă numărul de pacienți efectiv care s-au tratat este de 25.000. Suma totală pe anul trecut care a fost facturată României a fost de 60 de milioane de euro, iar plățile efectuate au fost de 33 milioane euro. În aceste moment soldul pe care îl avem înregistrat pentru plățile externe este de 190 de milioane euro. Este un proces continuu care necesită foarte multe resurse pentru a prelucra toate aceste date din toate țările", a spus Țibichi.

El a precizat că CNAS negociază cu statele la care România are datorii pentru a găsi soluții de reeșalonare la plată a datoriilor acumulate.

"Negociem cu statele la care avem datorii astfel încât să găsim soluții pentru eșalonare la plată. Am făcut acest lucru de curând cu Germania și Austria, am semnat protocoale de reeșalonare astfel încât pacienții care se adresează pentru servicii medicale în țările UE să nu aibă de suferit, să nu fie puși în situația să fie refuzați. Tendința în ultimii ani este în creștere cu 50% anual, sper ca în următorii ani balanța să se reechilibreze și pacienții români să se adreseze mai mult furnizorilor din țară pentru că avem furnizori pregătiți care au făcut investiții și calitatea serviciilor medicale a crescut și în țara noastră", a mai spus reprezentantul CNAS.

AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu)

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro