Norme Coca 2023 - 2024

Sărăcia şi disperarea transformă mii de români în cobai. Oamenii îşi pun viaţa în pericol şi sunt de acord să fie testate pe ei medicamente noi cu efecte secundare necunoscute. România este preferata companiilor farmaceutice, care fac anual 300 de experimente, pentru că subiecţii acceptă bani puţini şi îşi asumă riscurile imediat. Profitul firmelor de cercetare nu e deloc mic. Este o piaţă care le aduce aproape 200 de milioane de euro anual.
Sute de români acceptă să devină subiect de experiment pentru industria farmaceutică. Studiile clinice sunt mai ieftine decât în Occident, spun specialistii. Iar pentru voluntari, experimentele au devenit singura şansă de a avea acces la medicamente de ultimă generatie si de a primi o îngrijire adecvată.


„Românul speră. El speră să intre mai devreme într-un tratament modern”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în România se desfăşoară în prezent aproape 300 de astfel de cercetări. Se investesc in jur de 200 de milioane de euro anual în domeniu, numai în România. Astfel, pentru mulţi doctori, studiile clinice au devenit un mod în care îşi rotunjesc veniturile.

„Este, în opinia mea, una dintre puţinile activităţi medicale care este demn şi corect recompensată şi practic ne pune pe picior de egalitate cu colegii noştri din străinătate”, spune medicul Nicoleta Mândrescu.

În ultimii ani, mai multe scandaluri au pus la îndoială modul în care unele experimente s-au desfăşurat în România. În anul 2009, Corneliu Nedelcu, un om de afaceri din Iasi, a fost inclus într-un studiu clinic, fără să-şi fi dat acordul. Bărbatul şi-a pierdut complet vederea la unul dintre ochi, după ce un medic oftalmolog i-a injectat o substantă folosită pentru tratarea cancerului.

„Ni se spunea, cu foarte mare tam-tam, că ce reuşită bună a fost şi să aşteptăm să vedem îmbunătăţirile. Singurul lucru pe care l-am văzut a fost lipsa banilor din economiile mele. (...) Iar rezultatul ştiinţific al doamnei doctor: pierderea vederii pe ochiul drept”, spune Corneliu Nedelcu.

Pentru medicii care s-au specializat în studii clinice în România, astfel de scandaluri nu sunt altceva decât „accidente”, care strică imaginea domeniului.

De multe ori boala îi împinge pe români să accepte să testeze medicamente pe propria lor piele. Din cauza lipsei de medicamentelor de ultimă generaţie, un studiu clinic poate însemna o şansă la viaţă.

„Mi-a fost teamă. Doar că era singura mea şansă ca să trăiesc!”, spune Milica Ghindoc, fost pacient într-un studiu clinic.

Duminică, de la ora 22.30, aflati care pot fi riscurile, dar si beneficiile testărilor de medicamente pe oameni, dintr-un reportaj marca „Din|Interior”.
Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro