Norme Coca 2023 - 2024

Este propunerea facuta de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, in cadrul Saptamanii Pacientilor, actiune pe care o organizeaza impreuna cu Colegiul Medicilor din Romania.

 

mars-pacienti-11-In data de 24 martie, cea mai importanta organizatie a medicilor si una dintre cele mai cunoscute asociatii ale pacientilor, au demarat o actiune comuna denumita Saptamana Pacientilor, manifestare care a ajuns astfel la cea de-a doua editie. Organizatorii sunt Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania COPAC si Colegiul Medicilor din Romania, care isi doresc in acest fel sa aduca in atentia publica problemele pacientilor si sa creeze, totodata, un dialog intre autoritati si reprezentantii acestora, pentru gasirea unor solutii la respectivele probleme. Actiunea a debutat ieri si urmaeza a se derula pana duminica, una dintre cele mai importante activitati  planificate pentru aceasta perioada fiind Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, care se va desfasura in zilele de 28 si 29 martie, respectiv, vineri si sambata. Tot in cadrul acestei saptamani va fi organizata si o expozitie de fotografie cu tema „Portret de pacient cronic”, precum si o campanie de informare pentru atragerea de noi pacienti in asociatii.

 

Saptamana-Pacientilor-©-www-OPD-ro-23Cum spuneam, cea mai importanta manifestare din cadrul Saptamanii Pacientilor va fi forumul organizat vineri si sambata, la Bucuresti. Potrivit organizatorilor, la lucrari vor participa reprezentantii a peste 100 de asociatii de pacienti din tara, care vor dezbate diferite teme legate de activitatea pe care o desfasoara in interesul celor pe care-i reprezinta. Cu aceasta ocazie, organizatia COPAC va propune, tuturor participantilor, adoptatea unui cod etic de conduita, care sa fie apoi respectat de catre toate asociatiile de pacienti, urmand a fi elaborata totodata si o platforma comuna de actiune. O cat mai buna colaborare intre asociatiile de pacienti se impune in contextul politic instabil, in care deciziile luate de un ministru sunt anulate ori amanate de succesorul sau, reprezentantii asociatiei COPAC spunand ca doar in acest mod vocea pacientilor poate fi auzita si respectata, demersurile facute separat de fiecare asociatie in parte fiind mai putin eficiente.

 

mars-boli-rare5Conform unui comunicat emis pe acerasta tema, in cadrul Forumului National al Asociatiilor de Pacienti vor fi abordate si alte subiecte de interes, precum Pacientii si reforma sistemului de sanatate, Accesul pacientilor la tratament si ingrijiri de sanatate, Discriminarea pacientilor cu afectiuni cronice din Romania, Protectia sociala a pacientilor.

Referitor la acest eveniment, Radu Ganescu, presedintele Coaliţiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania a declarat ca „este important pentru reprezentantii asociatiilor de pacienti din intreaga tara sa discute cu viitorul ministru al Sanatatii si cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate despre problemele pacientilor cronici. In acest context politic instabil, cred ca trebuie sa fim uniti, sa stabilim o cat mai buna colaborare intre toate asociatiile de pacienti, prin intermediul unei platforme comune de actiune pe acele probleme de interes pentru toti. Doar in acest mod, vocea pacientilor poate fi si auzita si respectata. De asemenea, vom propune tuturor asociatiilor de pacienti existente un cod etic”Ganes, a punctat Ganescu.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro