Autorităţile de la Bucureşti vor deconta integral cheltuielile pentru victimele de la Clubul Colectiv, indiferent la ce costuri se va ajunge și indiferent dacă răniţii erau sau nu asiguraţi. Deocamdată, este vorba de aproximativ o sută de mii de euro pentru fiecare rănit. De asemenea, Ministerul Sănătăţii este pregătit să transfere în străinătate orice pacient pentru care medicii garantează că ar face faţă drumului. Nu în ultimul rând, România are în plan dezvoltarea unui program naţional pentru cei care au suferit arsuri.

Aproape trei sferturi dintre tinerii care au ajuns la spital au avut probleme din cauza fumului şi substanţelor toxice inhalate în club.

„Infecțiile nosocomiale sunt o realitate la acești pacienți și nimeni nu vrea să ascundă absolut nimic. Sunt câteva elemente dar situația este în felul următor: suprafețele arse foarte mari, multiple intervenții invazive, antibioterapie care e utilizată în situația asta și se dezvoltă rezistența la antibiotice”, spune Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul Sănătății.

Din pacienții internați, în totalitate, 65,13% au prezentat leziuni pulmonare, mixte după cum știți: de flacără, de fum, toxice. Au necesitat toți intubare și ventilație mecanică și toți pacienții decedați sunt din această categorie”, spune Dorel Săndesc.

Până la vindecarea completă a tinerilor statul a alocat 500 de mii de euro pentru fiecare pacient. Sumele sunt însă estimative deocamdată.

Din numărul total de pacienți internați în spitale după eveniment, 27 erau neasigurați. În străinătate au plecat 39, dintre care 33 folosesc formularul S2 sau 112, restul fie nu erau cetățeni români sau sunt plecați în Israel”, spune Vasile Ciurchea. 

Au venit primele valori ale costurilor de la câteva spitale, ele se ridică la 90 de mii de euro - 100 de mii de euro / lună dar sunt variabile, pe fiecare pacient”, a precizat Dorel Săndesc.

Noul ministru al Sănătăţii vrea să ducă la bun sfârşit proiectul unui program naţional al centrelor medicale pentru pacienţii cu arsuri.

Ce intenționăm să facem? Un program național de arși care va fi parte integrantă a programelor prioritare și programul de construire și reabilitare a centrelor de arși, finanțat printr-un împrumut de la Banca Mondială”, a mai spus Patriciu Achimaș-Cadariu.

De altfel, primii medici străini care au evaluat victimele din clubul Colectiv au discutat cu autoritățile române și despre acest program.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro