Colonul dispune de un mecanism de siguranţă care limitează formarea tumorilor şi creşterea acestora, potrivit unui studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Institutul de Cercetări Biomedicale (Instituto de Recerca Biomedica, IRB) din Barcelona, Spania, conduşi de Eduard Batlle.
Studiul, publicat sâmbătă în ediţia online a revistei "Nature Cell Biology" şi preluat de Europa Press, constată că atunci când în colon apar tumori benigne, numite adenoame, celulele epiteliale ale colonului produc o moleculă care neutralizează dezvoltarea acestora.
Se estimează că între 30% şi 50% dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani vor dezvolta vreuna dintre aceste tumori. Aceste adenoame sau polipi constituie leziunile precanceroase care, acumulând mutaţii genetice de-a lungul anilor, pot evolua în direcţia cancerului de colon.
Oamenii de ştiinţă au observat că formarea unui adenom în colon este însoţită de o creştere a producţiei de molecule 'PMO' (proteine morfogenetice osoase). Potrivit studiului, 'PMO' limitează capacitatea de autoreînnoire a celulelor stem ale adenomului, ceea ce împiedică dezvoltarea rapidă a leziunii.
"Celulele epiteliale ale colonului reacţionează faţă de prezenţa acestor tumori şi încearcă să le suprime sau cel puţin să le ţină sub control prin intermediul PMO", potrivit rezultatelor studiului. "Fără acest circuit de siguranţă, am avea mult mai mulţi polipi care ar creşte rapid. Cancerul de colon este o boală care se dezvoltă lent şi această lentoare s-ar putea datora existenţei acestui mecanism de siguranţă", a spus Eduard Batlle, şeful Laboratorului de Cancer Colorectal din cadrul IRB Barcelona, care încearcă să înţeleagă cum apar tumorile în colon şi cum devin maligne.
O ipoteză derivată din acest studiu este că nu toate persoanele sunt la fel de protejate şi că există variaţii genetice în cadrul populaţiei datorită cărora unele persoane au mecanisme de siguranţă mai robuste decât altele pentru a face faţă formării de polipi. Această ipoteză este susţinută de faptul că oamenii de ştiinţă au identificat regiunea genomică prin care se controlează producerea moleculelor PMO, adică, locul specific în care se reglementează circuitul de siguranţă declanşat când se detectează adenoame.
Aceste variaţii genomice au fost puse în evidenţă de studii asupra populaţiei şi de analize ale genomurilor unor bolnavi de cancer de colon care sunt disponibile în diverse baze de date. La acest studiu au participat cercetători de la Centrul Naţional de Cercetări Oncologice, din cadrul "Hospital Clinic" din Barcelona, şi de la "Centre de Regulació Genomica". AGERPRES