Limitarea numărului de fast-food-uri în jurul clădirilor de birouri, şcolilor şi locuinţelor ar putea ajuta la combaterea epidemiei de obezitate, spun cercetatorii din Marea Britanie, citaţi de BBC.

Specialiştii sugerează că limitarea numărului de restaurante de tip Takeaway din apropierea şcolilor, ar putea ajuta la ţinerea sub control a obezităţii.

Pe de altă parte, unii susţin că nu reducerea numărului de fast-food-uri ar fi soluţia ideală ci concentrarea acestora pe pregătirea mâncărurilor sănătoase.

Un stiudiu efectuat de către epidemiologii de la Universitatea Cambridge arată că un număr mare de persoane cu vârste de peste 35 de ani, consumă foarte multe alimente de timp takeawai, inclusiv hamburgeri, pizza, alimente prăjite şi cipsuri, la locul de muncă, acasă, dar şi pe drumul de la domiciliu spre locul de muncă.

Astfel, s-a descoperit că accesul mai facil la restaurantele fast-food este legat într-o foarte mare măsură de indicele de masă corporală şi rescul mare de obezitate

Totodată, printre factorii care au dus la creşterea obezităţii se numără educaţia, veniturile şi fumatul.

"Cei mai expuşi la punctele alimentare de tip Takeaway per ansambu, au fost aproape de două ori mai susceptibili de a fi obezi , comparativ cu cei puţin expuşi”, a declarat pentru BBC News Dr. Thomas Burgoine, coordonatorul acestui studiu.

Mai multe autorităţi locale au introdus restricţii la fast-food-uri, în jurul şcolilor sau în locurile în care există deja o mulţime de takeaways.

"Cercetarile noastre sugerează că politicile duse pentru a face vecinătatea noastră mai sănătoasă prin restricţionarea accesului la Takeaway alimente ar putea fi de succes", a mai spus  Dr. Burgoine .

Americanii nu sunt de acord cu limitarea numărului de fast-food-uri

Pe de altă parte, studiile cercetătorilor din SUA, arată că expunerea la puncte alimentare de tip fast-food nu au nicio legătură cu obezitatea.

Dr. Kathryn Neckerman, de la Universitatea Columbia din New York, a declarat, citând un studiu efectuat pe elevi, că raportul arată că cei din cartierele cu o mulţime de astfel de restaurante sunt mai slabi.

Cercetătărul este de părere că, în loc să se restricţioneze accesul la astfel de restaurante, ar trebui ca alimentele takeawai să fie ”transformate”. Mâncarea sănătoasă nu ar trebui să fie doar pe listele meniurilor, ci şi la fel de vizibilă, la fel de gustoasă şi ieftină ca alimentele nesănătoase.

În ultimul deceniu, în Marea Britanie, cheltuielile pentru alimente consumate în afara casei a crescut cu 29 % . O persoană obişnuită găseşte 32 de restaurante Takeaway în zonele casei, a locului de muncă.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro