Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au adoptat duminică, fără amendamente, bugetul Ministerului Sănătăţii şi pe cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe anul 2016, cu majoritate de voturi.

Bugetele MS şi CNAS pe 2016 au fost adoptate

"Pe 2016, Sănătatea beneficiază de o creştere globală a bugetului fondurilor alocate cu aproximativ 11%, bugetul alocat ministerului este cu 16% mai mare faţă de acest an. Totalul bugetului - 7,77 miliarde de lei, din care de la bugetul de stat - 6,39 miliarde lei, iar venituri proprii - 1,38 miliarde lei. Din acest buget, 1,25 miliarde lei se transferă la CNAS pentru echilibrarea veniturilor Casei, pentru asigurarea permanenţei în Centrele de permanenţă şi asigurarea compensării cu 40% a medicamentelor pentru pensiile până la 700 lei pe lună. Asigurăm, prin acest buget, drepturile pentru un număr de 52.269 de persoane, inclusiv majorarea cu 25% a salariilor", a afirmat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, în Parlament.

Potrivit acestuia, pentru programele naţionale de sănătate în anul 2016 au fost alocaţi 878 milioane lei, cu aproximativ 100 de milioane lei mai mult decât în 2015, iar pentru îngrijirea pacientului critic - 300 milioane lei, cu 30 milioane lei mai mult decât în acest an. ''Avem în vedere dezvoltarea unui program pentru marii arşi'', a spus ministrul.

Serviciile de ambulanţă vor fi finanţate în 2016 cu aproximativ 874 milioane de lei, din care 669 de milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor drepturilor de personal şi 200 de milioane lei pentru întreţinerea şi funcţionarea acestora.

În ceea ce priveşte transferurile de capital sunt alocaţi pentru anul viitor 354 de milioane lei. Totodată, pentru Unităţile de Primiri Urgenţe a fost alocată suma de 626 milioane de lei.

Bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul 2016 va fi de 7,77 miliarde lei, cu 16% mai mult faţă de 2015, şi reprezintă 4,2% din PIB, după cum prevede proiectul publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe. La rândul său, bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate pentru 2016 este de 26,4 miliarde lei, cu 11,9% mai mult decât în acest an.

 

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro