Riscul pentru această afecțiune este mai mare în cazul gravidelor cu vârsta peste 35 de ani, cu istoric de întreruperi de sarcină, cu probleme ale ovulației sau cu o dietă deficitară în vitamina A.
Astăzi vorbim despre o complicație neobișnuită a sarcinii - sarcina molară, cunoscută și sub numele de boală trofoblastică sau molă hidatiformă.
În timpul sarcinii, în uterul femeii se dezvoltă fătul, dar și placenta, aceasta din urmă fiind formată din milioane de celule numite celule trofoblastice. Fătul și placenta se dezvoltă împreună, în paralel. Dar în boala trofoblastică, placenta crește anormal, fie parțial, fie în totalitate. Dacă la început este inofensivă, atunci când nu este investigată corespunzător și tratată, boala trofoblastică poate căpăta un caracter malign, celulele placentare anormale devenind invazive în organele din jur și trecând chiar și în sânge pentru a metastaza în plămâni, creier sau ficat.
În mola hidatiformă, fătul ori nu se formează deloc, ori are anomalii genetice și nu poate supravieţui.
Riscul pentru această afecțiune este mai mare în cazul gravidelor cu vârsta peste 35 de ani, cu istoric de întreruperi de sarcină, cu probleme ale ovulației sau cu o dietă deficitară în vitamina A.
Este foarte important ca orice sarcină să fie investigată de către un medic ginecolog-obstetrician care poate depista sarcina molară. Chiar un simplu test de sânge sau de urină poate ridica suspiciunea, prin identificarea valorilor crescute ale unui hormon secretat în această condiție în exces de către placentă, numit gonadotropina corionică umană, sau simplu hCG.
După întreruperea sarcinii, diagnosticul definitiv de sarcină molară este pus de către medicul anatomo-patolog. De aceea, este necesar să reveniți la spital pentru confirmare și pentru a verifica dacă valoarea hCG-ului a scăzut. În caz că nivelul este încă ridicat, înseamnă că a mai rămas ţesut afectat în organism și este necesar un tratament.
Nu neglijați controalele la medic. Prezentați-vă la cabinetul acestuia așa cum vi s-a menționat în scrisoarea medicală.