Cercetătorii americani au reuşit să realizeze o comunicare directă, telepatică, între două persoane, unul din subiecţi mişcând mâna altuia.

Studiul a fost publicat pe 5 noiembrie în PLOS ONE şi este confirmarea unui studiu anterior, realizat în august 2013.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au reuşit să transmită prin Internet semnalele cerebrale ale unei persoane în creierul alteia, care a răspuns la comenzi mişcând o mână, la doar o secundă după ce a recepţionat semnalul celuilalt voluntar.

Andrea Stocco, unul dintre cercetători, spune că acest studiu este dovada că tehnologia care permite acest tip de comunicare directă între creiere există şi funcţionează.

telepatie

Pentru experiment au fost folosite instrumente noninvazive şi un soft care conectează în timp real două creiere umane.

Unul dintre voluntari a fost legat la un aparat de electroencefalografie, care citeşte activitatea cerebrală şi trimite semnale electrice prin Internet spre al doilea voluntar, care poartă o cască specială, cu senzori magnetici, care stimulează zonele cerebrale responsabile cu mişcarea.

Astfel, prima persoană va putea mişca trupul celeilalte doar gândindu-se la anumite mişcări.

În total trei perechi de voluntari (6 persoane) au luat parte la acest studiu. Participanţii stăteau în clădiri separate din campusul universitar la o distanţă de aproximativ 800 de metri unul de altul. Ei nu puteau comunica între ei prin alte mijloace, doar prin această legătură directă între creierele lor.

Emiţătorul stătea în faţa unui ecran, unde lua parte la un joc video în care ar fi trebuit să apere un oraş, împuşcând duşmanii. El nu putea juca însă decât prin puterea minţii, gândindu-se la anumite mişcări ale mâinii pe care ar fi trebuit să le facă pentru a trage cu arma.

Receptorul stătea într-o cameră întunecoasă şi nu putea vedea jocul video. Ei avea mâna dreaptă poziţionată deasupra tastei pe care dacă o atingea ar fi tras cu arma ca să apere oraşul, în jocul partenerului său.

Acurateţea comunicării directe între perechi a fost de 25-83%. Cercetătorii au putut afla cantitatea exactă de informaţie care a fost transmisă între cele două creiere.

Acum, cercetătorii vor să ducă mai departe acest proiect şi să poată transmite telepatic procese mai complexe. Fundaţia Keck a sponsorizat deja cercetarea cu un milion de dolari.

Pe viitor, cu această tehnologie ar putea fi transmise telepatic gânduri sau concepte.

În clipul de mai jos puteţi vedea experimentul similar, realizat în august 2013.

Sursa: Science Daily

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro