Conducerea CNAS a invitat reprezentanţii Coaliţiei „Solidari pentru Sănătate” aflaţi în faţa sediului instituţiei în data de 2 noiembrie a.c. la o discuţie în care să-şi exprime direct problemele.

Cu această ocazie, reprezentanţii Coaliţiei au depus şi un memoriu, care va fi analizat de conducerea CNAS, urmând să se caute soluţii la aspectele semnalate care ţin de competenţa instituţiei, iar aspectele care ţin de competenţele altor instituţii (Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor Publice, ANMDM etc.) vor fi comunicate acestora, în vederea soluţionării.

În cursul întâlnirii, conducerea CNAS a precizat că apreciază constituirea Coaliţiei „Solidari pentru Sănătate”, considerând că aceasta, fiind compusă atât din reprezentanţi ai medicilor de familie, cât şi ai mai multor categorii de beneficiari ai sistemului de asigurări sociale de sănătate (pacienţi, mame etc.), are valenţe de partener echilibrat de dialog, în exprimarea punctelor de vedere şi intereselor furnizorilor şi beneficiarilor de servicii de sănătate.

Totodată, conducerea CNAS a informat reprezentanţii Coaliţiei că o parte din aspectele semnalate sunt în curs de rezolvare. Astfel, instituţia a făcut deja demersuri pentru majorarea valorii minim garantate a punctului per capita, ( vezi mai jos valoarea )pentru medicina primară, precum şi a valorii minim garantate a punctului pe serviciu pentru medicina primară şi pentru medicina ambulatorie de specialitate.

În contextul în care în acest moment se lucrează, la nivelul CNAS, la elaborarea proiectelor de acte normative şi de buget pentru anul 2018, vor fi luate în considerare şi celelalte aspecte semnalate, pornindu-se de la premisa că simplificarea şi debirocratizarea activităţii cabinetelor de medicină de familie, precum şi optimizarea funcţionalităţilor sistemelor informatice reprezintă un obiectiv instituţional. Conducerea CNAS doreşte să imprime o stare de normalitate în sistemul sanitar, printr-o mai bună definire a rolului şi atribuţiilor furnizorilor de servicii medicale, urmărindu-se creşterea calităţii activităţii acestora, în beneficiul asiguraţilor.

Totodată, reprezentanţii Coaliţiei au fost invitaţi să formuleze observaţii şi propuneri faţă de proiectele Contractului-cadru şi ale normelor de aplicare a Contractului-cadru pe anul 2018, proiecte ce vor fi afişate în a doua parte a lunii noiembrie, într-o primă formă, pe site-ul CNAS, pentru transparenţă decizională, urmând să se organizeze şi o serie de consultări pe această temă.

„Sunt conştient, ca şi ceilalţi membri ai managementului CNAS, de importanţa şi rolul medicilor de familie, nu numai în sistemul de sănătate ci şi în societate, în general. De aceea, sunt un partener constant de dialog cu medicii de familie, implicat, atât din poziţia actuală cât şi din cele deţinute în trecut, în soluţionarea problemelor acestei categorii de profesionişti” – a declarat preşedintele instituţiei, Răzvan Vulcănescu.

 

Biroul de presă

02.11.2017

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro