Norme Coca 2023 - 2024

dosar-sanatate-2_93771300

Proiectul Dosarul Electronic de Sănătate (DES) se află în etapa finală de implementare, etapă în care medicilor şi populaţiei li s-a oferit posibilitatea accesului în sistemul informatic al DES. Practic, această ultimă etapă a proiectului a însemnat o verificare a soluţiei informatice în mediul real. Până în prezent au fost iniţializate peste 130.000 dosare electronice, sistemul DES a fost accesat de peste 3.000 de medici şi peste 50 de spitale s-au conectat cu succes.

În această etapă s-au făcut şi continuă să se facă o serie de pregătiri în vederea extinderii sistemului pentru toţi cetăţenii României, începând cu a doua jumătate a anului curent.

Fiecare cetăţean al României va avea propriul dosar de sănătate, sistemul DES urmând să contribuie la creşterea calităţii actului medical. Practic, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să se prezinte la medic cu un teanc de documente şi să explice acestuia verbal istoricul lor medical, deoarece datele vor fi disponibile în DES: trimiteri, reţete, consultaţii medicale, diagnostice, spitalizări, antecedente etc.
DES este un sistem dedicat pacientului şi medicului deopotrivă, în care datele medicale sunt păstrate în deplină siguranţă şi confidenţialitate. Pacienţii îşi vor putea verifica online propriul dosar, iar medicii vor putea vizualiza dosarul pacientului numai cu acordul acestuia. Orice modificare sau accesare apărută în orice secţiune este însoţită de data, ora şi parafa doctorului care a operat modificări sau a accesat dosarul. Un medic care nu are acces la dosarul pacientului poate consulta doar sumarul pentru situaţiile de urgenţă

CASA NAŢIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE
SERVICIUL RELAȚII CU ASIGURAȚII PRESĂ ȘI PURTĂTOR DE CUVÂNT
Calea Călăraşilor nr. 248, bloc S19, Sector 3, Bucureşti
E-mail: media@casan.ro, tel. 0372.309.262, Fax.0372.309.165

Conţinutul DES şi modul de acces la acesta au fost discutate şi agreate de o comisie formată din reprezentanţi ai medicilor de familie, spitalelor, pacienţilor, Ministerului Sănătăţii şi CNAS. Reprezentanţii CNAS au susţinut o serie de prezentări privind sistemul DES la conferinţele naţionale ale medicilor de familie şi pacienţilor care au avut loc la Bucureşti, Târgu-Mureş, Alexandria, Piteşti, Ploieşti, Braşov şi Sinaia. Totodată, CNAS, prin casele judeţene de asigurări de sănătate, a informat furnizorii de servicii medicale depre etapele proiectului, modalitatile de accesare DES şi cerinţele de certificare a soluţiilor informatice în vederea conectării la DES.

Portalul DES este accesibil la adresa www.des-cnas.ro şi conţine o secţiune dedicată celor mai frecvente întrebari referitoare la utilizarea sistemului atât de medici, cât şi de pacienti (http://www.des-cnas.ro/wps/portal/cnas/FAQ ).

Pe site-ul CNAS (www.cnas.ro) se găsesc materialele de prezentare ale DES şi ghidurile de utilizare a sistemului, la secţiunea Dosarul Electronic de Sănătate.

Proiectul informatic DES se desfăşoară pe parcursul anilor 2013 – 2014 conform calendarului stabilit şi are o valoare de 81,74 mil. lei (18,5 mil. euro) fără TVA, din care 81,62% finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională şi 18,38% co-finanţare naţională de la bugetul de stat.
                                                                                             Biroul de presă

Prezentarea VIDEO despre cum a fost agreat DES de catre medicii de familie

Va lasam sa judecati singuri care este realitatea!!!!!!

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro