Asociatia Națională pentru Protecția Pacienților respinge declarațiile făcute de prețedintele Comisiei consultative de gastroenterologie de pe lângă Ministerul Sănătății, cu privire la tratamentul hepatitei C

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților respinge declarațiile făcute recent de domnul profesor doctor Oliviu Pascu, președintele Comisiei consultative de gastroenterologie de pe lângă Ministerul Sănătății, referitoare la întreruperea prescrierii tratamentelor utilizate în prezent împotriva hepatitei C. Recomandăm specialiștilor și autorităților publice din domeniul sănătății - Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate - să nu adere la declarațiile sus-menționate, care sunt de natură să blocheze accesul pacienților la tratament, să-i inducă în eroare și să-i condamne pe unii dintre aceștia la moarte sigură.

Ieri, luni, 6 mai 2014, într-un ziar local, profesorul Oliviu Pascu a susținut că terapiile compensate actualmente în România împotriva virusului hepatitei C nu ar mai trebui prescrise deoarece va fi disponibilă în următorii ani o altă generație de medicamente antivirale.

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) consideră că o mare parte a pacienților români nu mai pot aștepta ani de zile tratamentele antivirale viitoare și că este imperios necesar ca specialiștii și autoritățile în domeniu să compenseze cele mai eficace terapii disponibile în prezent în România, respectiv inhibitorii de protează de generația I, Boceprevir și Telaprevir.

În același timp, ANPP constată cu satisfacție progresele științifice în tratamentul hepatitei C și sprijină compensarea unei game cât mai diverse de alternative terapeutice în lupta împotriva hepatitei C, care să fie administrate țintit la grupele de pacienți cu cele mai bune șanse de vindecare, în condiții de suportabilitate a costurilor. Obiectivul final al ANPP și al statului român este vindecarea cât mai multor pacienții cu hepatita C, indiferent de terapia folosită și ținând cont de resursele bugetare limitate disponibile.

În legătură cu terapiile invocate de domnul profesor Pascu facem următoarele precizări, pentru a evita inducerea în eroare a pacienților români, specialiștilor și chiar a autorităților publice:

  1. Tratamentul cu inhibitorii de protează de generația I este disponibil în statele membre ale Uniunii Europene încă din anul 2011, dar nu este compensat nici în prezent în România. Pacienții români așteaptă de peste trei ani tratamentul cu aceste molecule, timp în care boala lor s-a agravat, iar unii chiar au decedat.
  2. Tratamentul cu inhibitorii de protează de generația I este eficace în lupta împotriva hepatitei C, fapt demonstrat deja în practica medicală. Pentru categoriile de pacienți naivi și experimentați cu răspuns virusologic timpuriu eficacitatea lor este similară cu cea a moleculelor din generația II, la un cost mult mai redus. Tratamentul acestor categorii de pacienți cu inhibitorii de protează de generația I este o soluție cost-eficace și pentru fondul de asigurări de sănătate.
  3. Tratamentul cu inhibitorii de protează de generația I poate fi administrat imediat pacienților români, cu condiția să fie inclus pe lista de compensare, în timp ce unele din terapiile de generație II nu au primit încă autorizație de punere pe piață din partea Agenției Europene a Medicamentului (AEM). De aceea, ANPP nu poate indica pacienților un orizont de timp când acestea vor fi disponibile și compensate în sistemul de sănătate din România.
  4. În ceea ce privește asocierea în tratament cu interferonul, trebuie să facem precizarea că terapia de generația II autorizată deja de către AEM are indicație în tratamentul pacienților cu hepatita C genotipul 1 în combinație cu peginterferon alfa și ribavirină, adică exact tratamentul standard pe care domnul profesor Pascu îl denunță. Singura indicație fără adăugarea interferonului este pentru un grup restrâns de pacienți, care au intoleranță la acesta, însă eficacitatea se înjumătățește, iar durata și costurile tratamentului se dublează.

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților dorește și militează pentru accesul cât mai multor pacienți români la cele mai eficace și sigure tratamente disponibile. În același timp, dezaprobă declarațiile unor specialiști și autorități care induc în eroare pacienții și creează așteptări nerealiste. Atragem atenția asupra responsabilității pe care aceștia o poartă sugerând întreruperea neselectivă a tratamentelor actuale până la compensarea altora într-un orizont de timp neclar.

Având în vedere numărul mare de pacienți români cu hepatita C și costul ridicat al tratamentelor, recomandăm specialiștilor și autorităților din sănătate să fie pragmatice și să utilizeze țintit toate terapiile disponibile în funcție de cost-eficacitatea lor pe categorii de pacienți. Numai în acest fel vom reuși să redăm sănătatea cât mai multor pacienți români și familiilor acestora.

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro