Comunicat - Direcţia Generală de Monitorizare, Control şi Antifraudă a desfăşurat, în perioada 17.12.2013 – 20.12.2013, controale inopinate la 10 furnizori de servicii medicale spitaliceşti...Postat Marti, 04 Februarie 2014
Direcţia Generală de Monitorizare, Control şi Antifraudă a desfăşurat, în perioada 17.12.2013 – 20.12.2013, controale inopinate la 10 furnizori de servicii medicale spitaliceşti aflaţi în relaţii contractuale cu casele judeţene de asigurări de sănătate, respectiv a municipiului Bucureşti.
Controlul a avut ca tematica verificarea respectării obligaţiilor prevăzute în contractele de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti.
În urma acestor controale au fost constatate o serie de nereguli în respectarea obligaţiilor contractuale şi s-au stabilit următoarele măsuri:
1. Reținerea unui procent de 1% din valoarea de contract aferentă lunilor în care au fost identificate nereguli, aproximativ 1.500.000 lei, pentru următoarele unităţi: Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Sitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu, Institutul Oncologic "prof. dr. Al. Trestioreanu"
Această măsură a fost luată pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale stipulate în contractele de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiat cu CAS:
motivele prezentării, diagnosticul, anamneza, examenul clinic, examenele de laborator, tratamentul efectuat, alte informaţii referitoare la starea de sănătate a asiguratului, tratamentul recomandat (în situaţia în care la externarea din spital a fost eliberată prescripţie medicală cu seria şi numărul acesteia).
2. Recuperarea sumelor aferente biletelor de trimitere pentru investigații paraclinice eliberate de medicii curanți din cadrul unităților sanitare, precum și a sumelor reprezentând valoarea rețetelor prescrise, pe perioada spitalizării pacienților internați pentru următoarele unităţi: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Spiridon" Iaşi și Institutul Oncologic "Prof. dr. Al. Trestioreanu" București
Au fost identificate servicii medicale de radiologie imagistică efectuate în ambulatoriu de specialitate și decontate de CAS, pentru pacienți internați în spital, în baza unor bilete de trimitere pentru investigații paraclinice eliberate de medicii curanți din cadrul unității sanitare.
De asemenea, au fost identificate reţete prescrise pacienţilor pe perioada spitalizării.
3. S-a dispus recuperarea sumelor reprezentând contravaloarea FOCG-urilor întocmite cu criteriul de internare „urgenţă medicală”, pentru pacienţi care nu figurează consultaţi în Unitatea de Primiri Urgente (UPU) pentru SJU Argeș.
În urma verificării respectării concordanţei între criteriile de internare, raportate în programul informatic SIUI şi cazurile prezentate în UPU( unitate care funcţionează în cadrul spitalului), s-a constatat existenţa unor FOCG-uri întocmite cu criteriul de internare „urgenţă medicală”, pentru pacienţii care nu figurează consultaţi în UPU.
Direcția Generală de Monitorizare, Control şi Antifraudă este o structură specializată din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care efectuează activităţi de control în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, având rolul de a coordona, monitoriza, investiga şi combate fraudele în cadrul acestui sistem.
Biroul de presă CNAS