Norme Coca 2023 - 2024

• ancheta internă a scos la iveală că unitatea a fost călcată la sfârşitul lunii decembrie de un singur hoţ, care ar fi intrat pe un geam neasigurat, a trecut pe lângă vitrinele cu droguri şi psihotrope şi n-a luat decât o parte dintre medicamentele oncologice • din acest motiv, hoţul pare să fi acţionat la comandă, fiindcă nici n-a băgat de seamă că pe raftul următor se afla o cantitate mare de Maptera, cel mai scump medicament oncologic din farmacie • firma de pază este pasibilă de plata prejudiciului • în urma spargerii, conducerea Spitalului Judeţean a luat numeroase măsuri astfel încât un asemenea incident să nu se mai repete

 

Furtul mai multor cutii cu medicamente oncologice din depozitul - farmacie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, produs în noaptea de 28 spre 29 decembrie 2014, a ridicat multe semne de exclamare asupra modului în care unitatea medicală gestionează situaţia la acest nivel, ba chiar a deschis o cutie a Pandorei privind securitatea medicamentelor. Pe lângă ancheta procurorilor, conducerea spitalului a declanşat o verificare internă, care odată ajunsă la final se lasă cu niscaiva tăieri de capete.

"Am finalizat ancheta proprie şi suntem în etapa în care vom lua măsuri. Da, vom face schimbări la nivelul conducerii depozitului-farmacie", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila.

Documentul conducerii SJU cuprinde o analiză atentă a situaţiei din noaptea de 28 spre 29 decembrie 2014, când a avut loc furtul mai multor cutii de oncologice în valoare de 547.150,52 lei.

Cazul a ajuns la urechile conducerii abia pe 29 decembrie, la orele 15.00, când farmaciştii au anunţat că încă de dimineaţă au sesizat medicamente răvăşite, urme de încălţăminte pe un pervaz şi chiar şi urme de forţare a unui geam. "Farmaciştii spun că au anunţat atât de târziu fiindcă au făcut un mic inventar şi au sesizat că un geam fusese lăsat întredeschis, iar din farmacie lipseau doar câteva fiole de Avastin şi alte medicamente cu uz citostatic", a adăugat dr. Iugulescu.

1

Stancu n-a vrut gratii

Nu se ştie dacă probele de la faţa locului au fost sau nu viciate. Poliţia a fost chemată abia după ora 15.00. La faţa locului s-au găsit urme de forţare uşoară a unui geam din demisol aflat la două încăperi distanţă de locul în care se aflau medicamentele oncologice. Pe pervaz erau urmele unui singur tip de încălţăminte, o fiolă de Avastin era pe jos, cutiile răvăşite şi flacoanele dintr-o vitrină frigorifică neîncuaiată dispăruseră. Cert este că toată lumea din farmacie şi din jurul unităţii a fost amprentată de poliţişti. S-au luat amprente şi de pe geamuri, cu praf de capcanare. Una dintre concluzii: cineva din farmacie a lăsat geamul semideschis, adică n-a fixat bine sistemul de închidere din interior.

2

"Mânerul acela de închidere era la jumătate, astfel geamul a fost deschis uşor. Curios, în farmacie, în încăperile prin care se presupune că a trecut hoţul erau drogurile, psihotropele şi pe un raft mai jos cel mai scump medicament, Maptera, de care nu s-a atins. Da, se poate spune că a fost un furt la comandă", a detaliat dr. Marian Giovani, directorul medical al SJU Brăila.

Din aceeaşi sursă am mai aflat că farmacia n-a avut niciodată gratii la geamuri şi că atunci când s-a făcut reabilitarea clădirii unul dintre farmacişti, chiar şeful lor, i-a cerut managerului de atunci, Rodica Sin, să se ia măsuri, însă Gheorghe Bunea Stancu, ex-preşedintele CJ, care controla finanţările spitalului, n-ar fi fost de acord să strice aspectul exterior al clădirii cu gratii peste termopan.

3
"A spus că nu strică şi gata. Farmacistul s-a lăsat păgubaş. Trebuia să insiste, să sesizeze problemele", a mai spus dr. Giovani.

Paznicii, să fie şi să nu trebuiască

Curios, zona este păzită de doi agenţi ai firmei cu care spitalul are contract, însă, întrebaţi, cei doi au ridicat din umeri. Nici agentul din interior, de la uşa farmaciei nu a sesizat nimic, nici acela din exterior, care trebuia să patruleze în zonă.

"Noi le plătim lunar 60.000 lei pentru 14 posturi, din care 6 la acest corp în care este şi farmacia, iar contractul prevede că prejudiciul îl suportă firma de pază. Acum lucrăm la formularea acestei plângeri", a mai spus dr. Iugulescu.

Acum, pentru o mai mare siguranţă, s-au montat şi gratii, dar şi sistem de supraveghere video. Practic, abia după producerea acestui eveniment s-a constatat cât de nesigure sunt anumite spaţii din spital, motiv pentru care s-au luat la revizuit până şi planurile de pază ale firmei Protect Privat Security, cu care spitalul are contract.

"Am evaluat toate procedurile şi nucleul privind calitatea supravegherii. Am pus gratii peste tot, dar şi senzori de mişcare. S-a schimbat total sistemul de supraveghere pentru că, nu-i aşa, tot păţitul este priceput", a concluzionat dr. Mihail Iugulescu.

Deocamdată, nici ancheta procurorilor, care au avut la îndemână probe strânse cu laboratorul mobil al Poliţiei, n-au dat de urma vreunui suspect. Cert este că nu se exclude nici la acest nivel posibilitatea unui furt la comandă şi nici o înţelegere între angajaţii farmaciei şi hoţi.

"Da, poate fi vorba despre o acţiune comandată, dat fiind că s-au furat anumite medicamente şi nu se exclude nici varianta unei complicităţi", a conchis şi dr. Marian Giovani. Deocamdată, raportul făcut de spital n-a fost înaintat conducerii CJ-ului, însă şefii instituţiei au promis că vor lua măsuri drastice în acest caz: "Vorbim clar despre o neglijenţă în serviciu până în acest moment".

Oricum, ancheta în acest caz este în desfăşurare, după cum ne-a declarat procurorul Gheorghe Velea din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro