Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat că pentru examenul de admitere la Facultatea de Medicină în limba română s-au înscris câte 4,25 de candidaţi pe un loc bugetat, fapt ce o situează pe locul doi pe ţară, la mică distanţă după facultatea de profil din Bucureşti.
"Până acum s-au înscris aproape 1.600 de candidaţi pe locurile care le-a scos UMF la concurs (în total 1.128 de locuri, n.r.), atât la buget, cât şi la taxă. Este o creştere în raport cu anul trecut. Ca şi în anul anterior, cea mai mare adresabilitate o avem la medicină, la limba română, unde sunt 4,25 pe un loc, pe locurile bugetate (pe 135 de locuri bugetate, n.r.). Ca şi în anii anteriori, este concurenţa cea mai mare din ţară la programul de limba română la medicina generală, doar Bucureştiul este peste noi cu două zecimi ca şi concurenţă. Mâine (miercuri n.red.) este admiterea, se dă admitere unică pentru programele de 2 şi 4 ani şi credem că mâine seară vom da rezultatele", a arătat dr. Leonard Azamfirei.
Potrivit rectorului, la Facultatea de Farmacie s-au înscris câte doi candidaţi pe un loc la limba română şi câte 1,8 candidaţi pe un loc la limba maghiară, iar la Medicină Dentară concurenţa este de aproape 4 candidaţi pe un loc la limba română şi aproape 3 candidaţi pe un loc la limba maghiară. Rectorul UMF Târgu Mureş a arătat că există şi specialităţi mai puţin căutate, spre exemplu la Nutriţie unde sunt 26 de candidaţi pe 50 de locuri şi la cel mai nou program, Cosmetică Medicală, unde se va organiza probabil şi în septembrie o sesiune de admitere pentru locurile care vor rămâne neocupate. Leonard Azamfirei a arătat că acei candidaţi care susţin examenul de admitere la un program şi nu vor intra, în baza mediei pe care au obţinut-o vor putea opta pentru un alt program al UMF Târgu Mureş la care nu s-au ocupat locurile.
Potrivit site-ului UMF Târgu Mureş, pentru studii universitare de licenţă în anul universitar 2015-2016 au fost scoase la concurs în total 1.128 de locuri în total, din care 561 de locuri la buget şi 567 cu taxă.
La Facultatea de Medicină sunt în total 688 de locuri, 356 la buget şi 332 la taxă: la specializarea Medicină sunt 378 de locuri la liniile română şi maghiară, dintre care 298 la buget şi 80 la taxă, 100 de locuri la limba engleză doar cu taxă, la medicină militară sunt 10 locuri la buget, la Balneofiziokinetoterapie - 50 de locuri dintre care 8 la buget şi 42 cu taxă, la Nutriţie şi dietetică - 50 de locuri dintre care 10 la buget şi 40 cu taxă şi la Asistenţă medicală generală - 100 de locuri (50% pentru linia română şi 50% pentru linia maghiară), dintre care 30 la buget şi 70 cu taxă. La Facultatea de Farmacie au fost scoase la concurs 175 de locuri (50% pentru linia română şi 50% pentru linia maghiară), dintre care 85 la taxă şi 90 la buget, iar la Cosmetică medicală au fost scoase la concurs 40 de locuri, dintre care 10 la buget şi 30 la taxă.
La Facultatea de Medicină Dentară au fost scoase la concurs 125 de locuri (jumătate pentru limba română şi jumătate pentru limba maghiară) dintre care 95 la buget şi 30 la taxă, la Medicină Dentară în limba engleză au fost scoase la concurs 30 de locuri cu taxă, la Tehnică dentară - 30 de locuri din care 5 la buget şi 25 la taxă. La Educaţie Fizică şi Sportivă au fost scoase la concurs 40 de locuri, dintre care 10 la buget şi 30 la taxă. AGERPRES