Sursa punctul.ro

Deși ne aflăm în secolul XXI și avem pretenții de țară europeană, în județul Mureș avem cazuri în care apar focare de infecție deoarece se trăiește ca-n Evul Mediu. Hepatita, scarlatina sau rujeola sunt câteva dintre aceste boli care s-au transmis din cauza condițiilor de trai precare.
De exemplu, în comuna Pănet, localitatea Cuieşd, s-a înregistrat un focar de hepatită virală acută tip A. Focarul a fost depistat la o familie numeroasă înghesuită într-o căsuță unde aprovizionarea cu apă se face dintr-o fântână veche, neacoperită, comună cu încă patru familii, toți folosind două latrine…
De curând, Direcţia de Sănătate Publică Mureş, condusă de directorul executiv dr. Vasile Adrian Mureşan, a publicat Raportul de activitate pe anul 2016. Din acest raport, am extras câteva informaţii referitoare la cele mai frecvente boli la care sunt expuşi mureşenii, precum şi la focarele de boli transmisibile existente în judeţul Mureş anul trecut.
Dar să le luăm pe rând.

Zeci de noi boli grave, transmisibile

Referitor la cele mai cunoscute boli transmisibile, în 2016 au fost depistate, în Mureş, 43 de cazuri de sifilis, 55 cazuri de scarlatină, 10 cazuri boala Lyme (transmisă prin înţepătura de căpuşă), 153 cazuri de rujeolă, două cazuri de tuse convulsivă.
Referitor la rujeolă, au fost raportate 343 de cazuri, dintre care 153 de cazuri au fost confirmate, 12 infirmate, 178 cazuri au fost clasificate probabile cu link epidemiologic.
Cazurile au apărut sporadic, în focare în comunităţi de risc cu condiţii igienico-sanitare precare.
Referitor la tusea convulsivă, au fost raportate şi investigate cu laboratorul 13 cazuri
suspecte din care au fost confirmate două cazuri, amândouă sub 1 an, 1 de sex feminin din mediul urban, 1 de sex masculin din mediul rural.

Citeste mai departe

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro