Mai exact, într-un răspuns scris furnizat de CJAS în martie, la aproape trei luni de la înregistrarea cererii transmise de reporterii „Ziarului de Iaşi”, casa indică un singur vinovat, şi anume sistemul informatic. În materialul „Eroare sau fals în acte? O ieşeancă s-a trezit transferată fără voie de la un medic de familie la altul”, publicat în „Ziarul de Iaşi” pe 16 decembrie, se semnala modul abuziv prin care o ieşeancă a fost transferată de la medicul său de familie la un medic necunoscut.

Maria A. a descoperit în momentul în care avea nevoie de îngrijiri de specialitate că nu se mai află pe lista doctorului Livia Constantinescu şi figura la medicul Beatrice Lucache, cu toate că nu făcuse niciun demers în acest sens. La vremea respectivă, pacienta era nemulţumită pentru că i-au fost folosite în mod abuziv datele personale pentru a fi introdusă pe lista de pacienţi a noului medic. În timp ce asistenta medicului acuzat spunea că este vorba despre un accident inexplicabil, conducerea CJAS spunea tranşant că în astfel de cazuri nu există accidente.

Preşedintele CJAS, ec. Robert Dâncă, a precizat atunci că transferul unui asigurat de la un medic la altul se face prin solicitarea directă a pacientului. „Dacă este vorba de transfer la iniţiativa asiguratului, atunci acesta realizează o cerere pe care o semnează, iar medicul la care se află dosarul pacientului asigură transferul documentelor la noul doctor de familie. În cazul de faţă este clar o încălcare a clauzelor contractuale. Sistemul informatic nu are cum să greşească în felul acesta, nici premeditat, nici prin eroare”, a arătat atunci ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS.

La trei luni după explicaţiile respective, CJAS arată într-un răspuns oferit săptămâna aceasta „Ziarului de Iaşi” că transferul pacientei s-a realizat printr-o eroare a sistemului informatic. „CJAS a constatat că aspectele semnalate de Maria A. s-au produs ca urmare a unei erori survenite la nivelul entităţii controlate. Prin urmare, s-a procedat la reînscrierea asiguratei în SIUI la medicul la care a solicitat”, se arată în documentul citat.

Ieşeanca în cauză a precizat că nu va mai acţiona în instanţă medicul la care a ajuns sau CJAS, pentru că se simte neputincioasă în faţa unui „sistem mafiot”.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro